Все по-малко българи си позволяват собствен дом

84,3% от българите, притежават жилище. На пръв поглед тази статистика изглежда добре, но истината е, че хората, живеещи в собствени жилища у нас, са намалели значително.

По този показател вече ни изпреварват Румъния с 96,1% собственици, следвана от Словакия - 90,3%, Литва - 89,9%, Хърватска - 89,7% и Унгария - 88,2%, показват обобщените данни на специализирания сайт infograf.bg.

Намалението на собствениците на жилища в България може да се обясни основно с миграцията към по-големите градове и столицата, което е свързано и с увеличението на процентът от населението живеещо в ипотекирани жилища. Повишаващият се стандарт на живот в столицата и напливът на хора към нея водят до необходимост от изграждане на нови жилищни кооперации, покупките на жилища в които обикновено става именно чрез ипотечни заеми.

В периода 2010 - 2014 г. процентът на българите, които живеят в ипотекирани жилища, се увеличава с 1,13 процентни пункта. Очаква се тенденцията към увеличение на дела на лицата, които живeят под наем и в ипотекирани жилища, да се запази и през следващите години.

Традицията непременно да си купиш апартамент или къща не успя да се наложи в Германия, където само 52,5% имат жилищна собственост. Малко по-голям е делът на собствениците в Австрия - 57,2%. Желанието за собствен дом е по-силно в Дания - 63,3%, Великобритания - 64,8%, Франция - 65% и Холандия - 67%. Въпреки застаряващото население на стария континент, основната тенденция, която се наблюдава през периода 2010-2014 г., е процентът на живеещи в собствени жилища да намалява.

За тези 4 години делът на европейците, които притежават жилището си, е спаднал с 0,6 процентни пункта. Изключение от общата тенденция правят девет страни: Чехия, Словакия, Белгия, Италия, Малта, Хърватия, Полша, Франция и Люксембург. Най-значително е увеличението на лицата, живеещи в собствени жилища, в Люксембург с 4,4 процентни пункта, Франция с 3,0 пр.п. и Полша - 2,2 пр.п. България се нарежда на осмо място по спад на показателя за периода 2010-2014 г. с намаление от 2,6 процентни пункта. Най-голям спад отбелязват Великобритания - 5,2 процентни пункта, Ирландия - 4,7 пр.п., Естония - 4,0 пр.п. и Литва с 3,7 пр.п.

Коментари

  1. 2016.12.20 | 15:12
    да благодарим на политиците и банкерите , подобаващо
  2. 2016.09.01 | 01:12
    Е що така бе, нали по време на комунизма беше много зле, всички си имаха собствени жилища, а сега при евродемокрацията не могат???? Да си връщаме комунизъма тогава, да не се бавим!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет