Глобиха търговска верига за продажба на перални без инструкция на български

  • 09 август 2016 10:00

  • 3153
  • 1
Глобиха търговска верига за продажба на перални без инструкция на български
©

Глоба до 1000 лева ще бъде наложена на голяма търговска верига за липса на инструкция за употреба на български език, съобщиха от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Нарушението е установено от служители на агенцията, които закупиха като “тайни клиенти” пералня машина.

Проверката е направена в обекти на веригата в цялата страна след множество сигнали и жалби на граждани. Клиентите под прикритие разопаковаха закупената пералня машина пред централния вход на магазина, на видно място с охранителни камери. При проверката не е открита инструкция за употреба на български език. За констатираното нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Инструкцията за употреба се съставя от производителя и се превежда в пълен обем на официалния език на страната, в която се продава артикулът.

В инструкцията производителят посочва начина на монтаж, експлоатация, поддръжка, почистване и др. С предупредителни текстове насочва вниманието на потребителя за безопасна работа и за предпазване от битови инциденти. С цел безопасна работа при използването на уреди, ДАМТН апелира потребителите да обръщат внимание за: наличие на СЕ маркировка, която удостоверява, че са направени необходимите изпитвания по отношение на безопасността; посочено наименованието или търговската марка на производителя; посочени основните технически параметри върху уреда с които се осигурява безопасно използване.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3153 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Благой

2018.05.08 | 19:30

1
Голяма търговска верига??? Кажете и името,не крийте мошеника!!!

Добави коментар

Водещи новини