Спират от движение стотици хиляди лизингови автомобили

  • 21 юли 2016 07:00

  • 35596
  • 2
Спират от движение стотици хиляди лизингови автомобили
© Булфото

Стотици хиляди лизингови автомобили не могат да преминат годишен технически преглед заради нова наредба на Министерството на транспорта.

Законът задължава пунктовете за технически прегледи (ГТП) да въвеждат идентификационен номер и да сканират бланка с холограмен стикер за платен пътен данък към общината. Този документ получава всеки данъкоплатец в общината. Лизинговите къщи обаче плащат по банков път данъка на автомобилите, пише "Труд".

Досега за преглед на автомобил се изискваше само заверено копие на платежното, но от петък са въведени новите методи за проверка на платен данък. Към наредбата се споменава, че ако някой шофира без технически преглед, автоматично застраховката на колата му остава невалидна. За липса на преминат ГТП автомобилът се спира от движение и се издава акт от 50 лв. на шофьора на превозното средство.

В общините, които все още не използват системата, шофьорът трябва да предостави документ за платен данък, който да бъде сканиран.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
35596 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Батко

2016.08.06 | 09:47

2
Абе не е само за автокъщите, който и да плати по банков път трябва да отиде да си вземе на ръка тоя идиотски холограмен стикер барабар с бележката.
анонимко

2016.08.06 | 09:47

1
А с тази наредба,защо не задължават общините да пращат по куриер,за своя сметка,оригиналния документ със стикера,на платилите данъка на колите си по интернет,след като всички граждани имат това право /не само лизинговите фирми /

Добави коментар

Водещи новини