Пуснаха земя под наем с търгове с тайно наддаване

  • 15 април 2016 11:20

  • 1866
  • 0
Пуснаха земя под наем с търгове с тайно наддаване
©

Кампанията за отдаване на земя под наем за стопанската 2016/2017 г. вече започна. Тази година новото е методът на договаряне.

Вместо да договаря пряко и еднолично условията и рентните нива със своите партньори компанията за управление на земя Агрион организира търгове с тайно наддаване, в които на принципа на конкурентното начало пазарът да определи реалната цена за управеление за всеки имот.

Документи за участие в търговете на Агрион се приемат до 28 април 2016 г. във всички 25 офиса на дружеството в цялата страна. Така тя стана първата в своя бранш, която въвежда подобен търговски механизъм за отдаване на земята. „Организирали сме така процедурата, че тя да е максимално улеснена и да гарантира равно начало, честни и прозрачни условия и най-вече справедлив избор. Никой няма да се ползва с преимущество в рамките на търга, а ще зависи от условията, които предложи кандидатът.Така всеки, който има интерес да се занимава със земеделие, ще може да се включи”, коментираха от дружеството.

Всъщност рентните нива варират в доста широк диапазон в различните райони на страната, защото зависят от няколко важни фактора - качеството на земята, мястото, големината, добитата продукция и изкупните цени. Отживяла практика е рентата да се изплащат в натура с произведената продукция.

Повечето от стопаните търсят уедрени парцели, каквито обаче се срещат рядко. Именно разпокъсаността е основната причина земята да е с ниска цена. Дори при обработваемите ниви никой не иска да взема разпокъсани парцели, попаднали в ръцете на много наследници. Новоизпечени фермери пък наемат ниви, за да ги превърнат в градини с овошки, орехи и бадеми или да развиват проекти по Програмата за развитие на селските райони.

„С принципа на търговете, при една прозрачна процедура, бихме искали да дадем шанс и на по-дребните арендатори, на младите фермери, на всички, които искат да разширят стопанствата си или да влязат в нови землища. Виждаме , че с новите възможности за финансиране по линия на европейските фондове - и през субсидиите на площ и през проектите в рамките на Програмата за развитие на селските райони - земеделието се очертава като един от секторите с потенциал за растеж и привлича все по-голям интерес”, смятат от компанията. Информация за условията за провеждане на търговете и за конкретните земеделски масиви, се предоставя безплатно в офисите на Агрион.

Последвайте канала на

Novini.bg
1866 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини