Започна кампанията по изкупуването на тютюна в Шуменско

  • 09 декември 2015 16:39

  • 1531
  • 0
Започна кампанията по изкупуването на тютюна в Шуменско
© Булфото

Започнала е кампанията по изкупуването на тютюна в Шуменска област. Вече близо седмица две фирми изкупуват тазгодишната реколта от сорта „Кабакулак” и четири от сорта „Бърлей”, съобщи пред Радио „Фокус”-Шумен Вилдан Шабанова, председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите от Североизточна България.

По думите и, след като първите количества готов за продажби тютюн е реализиран, има известен застой, тъй като стопаните очакват по- благоприятно време - хладно и с мъгли, за да могат да балират следващите партиди.

За килограм „Кабакулак” търговците дават от 3,30 лв. до 3,80 лв, а за килограм „Бърлей”- от 2,70 лв. до 3,30 лв. Засега кампанията протича спокойно, без напрежение. Фирмите вече са направили първите си обиколки по селищата, а в някои от селата са обособени и пунктове за предаване на тютюн, каза Вилдан Шабанова.

Тя посочи, че продукцията е с много добро качество, но количествата са почти двойно по-малко в сравнение с миналата стопанска година, за което и очакванията на тютюнопроизводителите са били за по-високи изкупни цени.
„Ако миналата година производството на „Кабакулак” беше 4 500 тона, то сега очакваме около 2 500 тона, влияние оказаха засушаванията, а и по- малко засадените площи спрямо 2014 година”, заяви Вилдан Шабанова.

Тя уточни, че има преориентиране на част от стопаните към отглеждане на лавандула.

Шабанова посочи, че се очаква и приемането на промените в Закона за тютюна и тютюнопроизводството.
„Той вече мина на първо четене, надявахме се до Нова година да бъде внесен в пленарната зала и на второ четене, очакванията са, че с новите текстове ще има по- голям контрол, и с оглед на държавните експертни по тютюна, и с регистъра на тютюнопроизводителите и фирмите изкупвачи, което ще направи и стопаните по-спокойни”, коментира Вилдан Шабанова.

Последвайте канала на

1531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини