Българските семейства ще похарчат повече за детски играчки по Коледа, смятат експерти

  • 02 декември 2015 14:52

  • 1744
  • 0
Българските семейства ще похарчат повече за детски играчки по Коледа, смятат експерти
© Булфото

Българските семейства ще похарчат повече за детски играчки по Коледа, очаква се най-желани да са продуктите от серията "Междузвездни войни", анализират експерти на онлайн платформи за играчки в България.

Около 120 лева е похарчило българското семейство за играчки по Коледните и Новогодишни празници през 2014 г., като очакванията за тази година са сумата да се увеличи драстично, сочи проучване на една от най-големите онлайн платформи за играчки в България.

Според данните дългоочакваната премиера на филма "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (Star Wars), е събудила интереса не само към лентата, но и към играчките, свързани с поредицата. Не е тайна, че от продажбата на сувенири и играчки, създателите печелят най-големи приходи, отбелязват от онлайн магазина.

Очаква се продуктите от серията ""Междузвездни войни" да бъдат най-търсеният и желан подарък за тази Коледа. Със своите милиони почитатели от различни поколения, филмът се превръща в събитие на годината, а поради голямата си аудитория, играчки и сувенири, свързани с поредицата, се превръщат в най-търсеният и предпочитан коледен подарък, както за по-малки, така и за големи, посочват от онлайн платформата. Манията по "Star Wars" не подминава и България.

От онлайн магазина отчитат рекорден ръст в търсенето на играчки от серията. Само за първата седмица от пускането им в търговската мрежа продажбата на играчки е нараснала с 20 процента, като най-голям е делът на играчките "Лего-Star Wars".

По-малко похарчени средства за коледни подаръци през тази година планират семействата в Европа, сочат данните от изследване на Делойт (Deloitte), цитирано от международните агенции. Според него се очаква френските, британските, германските и испанските потребители да направят по-големи разходи.

Проучването сочи, че тази година средният коледен бюджет в Европа ще бъде с 0,28 на сто по-нисък или около 513 евро на семейство. Най-голям спад ще има в Гърция, където разходите ще се свият с 8,63 процента до средно 402 евро, Русия - с 6,96 на сто до 217 евро и в Португалия - с 5,55 на сто до 315 евро.

По-малко харчове за Коледа се очаква да има и в Италия (-3,08 на сто). В икономически възстановяващата се Испания се предвижда увеличение с 0,2 на сто. Във Великобритания семействата ще изхарчат средно 884 евро по Коледа, с 0,68 на сто повече спрямо миналата година. В Дания се очаква повишение на коледните разходи с 5,21 на сто до 617 евро, във Франция - с 0,23 на сто до 577 евро, а в Германия - с 0,87 на сто до 423 евро.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1744 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини