Опитаха да пробутат болни шарани на пазара в Асеновград

  • 01 декември 2015 11:31

  • 3249
  • 0
Опитаха да пробутат болни шарани на пазара в Асеновград
© Булфото (архив)

Осуетен е опит за продажба на жива риба в лошо състояние на пазара в Асеновград, заяви пред Радио „Фокус” – Пловдив Христомир Копчев, началник отдел „Рибарство и контрол – Южна България”.

При проверка инспекторите установили, че продаваната рибата – шаран и толстолоб, е с явни признаци на заболявания по нея, каза Копчев. Съставен е акт на продавача, който е имал документ за произход, но не е имал лицензиран транспорт, с който да превозва рибата.

Иззетата риба е била около 15 кг, продавана е била в четвъртък, когато е пазарен ден. Тъй като е било рано, предполага се, че не е била купувана още от потребители. Едва ли може да бъде опасна за здравето но в крайна сметка е неправилно, не е имал и санитарно разрешение.

Копчев съветва хората да следят за това рибата да е в добро здраве, не само да е жива като витално състояние, но и да няма по нея охлузвания, побелявания на перките, което са все признаци за лошо здраве. Глобите за търговците варират от 400 до 1000 лева.

Според Копчев в последните години нарушенията на търговците на риба в Южна България намаляват заради засиления контрол. „Проверките на ИАРА са започнали още миналата седмица. Инспекторите ще проверят всяко едно място на територията на Южна България, където се предлага жива риба”, каза Копчев.

Последвайте канала на

3249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини