-
11 ноември 2015 10:18
- 988
- 0
Пет отбора ще се състезават за правото да представят България на най-сложното кулинарно състезание в света Bocuse d’Or, стана ясно, след като организационният комитет обяви кандидатите, чийто максимален брой тази година беше 16.
Квалификационната надпревара ще се проведе на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център по време на най-голямото в страната хорека изложение СИХРЕ. Европейската селекция на Кулинарните Оскари ще бъде в Будапеща, Унгария, на 10 и 11 май 2016 г. По време на квалификационни кръгове около 60 държави от цял свят се борят за място на финала в Лион, Франция през януари 2017 г.
Гастрономическа борба
Условията ще са тежки, правилата стриктни и освен визия и вкус, участниците ще трябва да покажат отлична техника на работа, а също и да са в крак с последните тенденции в световната висша кулинария. В двудневната борба ще участват пет отбора, съставени от кандидат, помощник и треньор. Тази година кулинарите идват от Русе, Пловдив и София.
Темите на ястията са две – пиле и калкан, като трите гарнитури и сос са по избор на отборите. Всеки отбор ще има на разположение 5 часа и 35 мин., за да сготви 8 порции за журито и 2 чинии за презентация и снимка.
Осемчленното жури, което ще оценява всяка стъпка на състезателите, включва елита на българското висше ресторантьорство. Това са шефовете - Андрей Стоилов, Анри Донно, Димо Димов, Петър Николов, Ивайло Димитров, Милен Панев, Георги Ерменков и Юри Велев.
България ще участва за трети път на Европейската селекция, като възможността за това е осигурена от Асоциацията на професионалните готвачи, а шеф Андре Токев и шеф Иван Манчев ръководят инициативата.
Защо е важно да има Bocuse d’Or България
Целта на Bocuse d’Or е да представя и популяризира таланта на най-добрите готвачи. Състезанието е много престижно, помпозно и трудно за всички участници, като същевременно е рядка възможност за много кулинари. Малко гастрономи по света могат да добавят в автобиографията си участие в Оскарите, тъй като квотите за всеки континент не са големи.
Българските състезатели помагат за развитието на професията в страната, защото новите технологии, техники, среда, и най-вече - заразителният ентусиазъм, с който готвачите от цял свят подхождат към надпреварата, навлизат в България заедно със завръщащите се от конкурса участници.
Последвайте канала на
Свързани новини
Фантастично! Алберт Попов триумфира в слалома в Мадона ди Кампильо
Барса сломи Атлетик и е на финал, но и ВАР помогна
Тотнъм нанесе едва втората загуба на Ливърпул от началото на сезона
Ланс си хареса още един футболист на ЦСКА - София?
Ужасяващ епизод с Бентанкур в първите минути на Тотнъм - Ливърпул
Спартак понесе ново разочарование в Европа
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт
08 януари 202520:27
Депутатите приеха на първо четене и петте законопроекта за промени в ИК
08 януари 202518:55
Проф. д-р Пламен Киров: Вместо да изберат нов ВСС, депутатите внасят каскада от закони, за да спрат конкретен човек
08 януари 202518:07
Журналистът Стояна Георгиева: Борисов по-скоро не иска да прави правителство
08 януари 202519:04
Провалиха се преговорите за нов КТД в Столичния автотранспорт
08 януари 202519:52
АПИ има вина за катастрофата на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души от Северна Македония
08 януари 202521:39
Водещите новини! Два пъти над нормата е замърсяването на въздуха в София. ЕК отговори на Тръмп, намекна за „съвместна отбрана между държавите от ЕС“
08 януари 202519:24
Огненият ад в Лос Анджелис: Бен Афлек е евакуиран, домовете на Том Ханкс и Стивън Спилбърг опустошени
08 януари 202518:16
Огромен крокодил разкъса многодетна майка
08 януари 202520:22