-
05 ноември 2015 16:45
- 1292
- 0
Когато си купувате кафе, задавали ли сте си въпроса откъде е дошло – ферма, регион, надморска височина, какъв е процесът на обработка, кога и как е изпечено. Тези малки детайли говорят много на баристите, но за по-голямата част от потребителите рядко имат значение.
Въпреки че все още е ниша в местния сектор и представлява малък обем от предпочитаното кафе в страната, така нареченото Specialty Coffee набира все повече почитатели.
Разширяването на Specialty Coffee културата тази година се оказа ключово в световен мащаб. Развитието в тази област се дължи на Alliance for Coffee Excellence – алиансът, който организира единствения международен конкурс за подбиране на перфектно кафе – Cup Of Excellence.
Благодарение на Alliance for Coffee Excellence кафето започва да се приема като социален проект, а целта на организацията е да запознае потребителя или пекаря на кафе с фермера. Тази година Асоциация на българските баристи (АББ) ще участва за втори път в СИХРЕ и има за цел да запознае посетителите на изложението именно с най-новото от света на кафето - Specialty Coffee.
Време за кафе
АББ ще представи на баристите един нов поглед към кафето, като акцентира върху познаването на кафето и какво го прави специално. За целта програмата на Асоциацията включва: две лекции, два семинара, две дегустации на Specialty Coffee, получило награда от Cup Of Excellence, една затворена дегустация за определяне на вкусов профил и един практически курс. АББ ще представи и традиционните алтернативни методи за приготвяне на кафе у дома – Хемекс и Харио. Освен всички презентации ще се проведат и два конкурса - за най- красива рисунка върху капучино и лате, в който ще участват баристи от цялата страната, а вторият конкурс е за широката публика и ще представлява тест с въпроси на тема „кафе“.
Най-доброто от най-доброто
Преди четиресет и една години Ерна Кнустен за първи път използва термина Specialty coffee, за да определи зърната с най-добър вкус, отглеждани в специален микроклимат. Според Американската асоциация на специалните кафета (SCAA), кафетата, които имат повече от 80 точки на конкурса Cup of excelence, се определят за Specialty coffee.Те се отглеждат в идеални климатични условия и се отличават с липсата на дефекти в продукцията и изключителния вкус на кафето. Получените вкусове и аромати са резултат от специалните характеристики и компоненти в почвите, които се използват за отглеждане на кафето.
Последвайте канала на
Свързани новини
Босът на Ботев (Пловдив) с първи коментар след новината за забраната му да влиза в България
Унгария 0:0 Германия, сериозен пропуск за домакините
ЦСКА напред в "Чалъндж къп" след драматичен "златен" гейм
Добра и лоша новина за националите преди мачовете с Черна гора
Ивайло Гоцев: Шансовете за мач Усик - Пулев са големи
Лигата на нациите на живо - Уелс изравни на Ейре
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Илияна Йотова: Надяваме се на стабилно правителство, но не на всяка цена и на всички компромиси
19 ноември 202422:09
Томислав Дончев: Срещите ни с ПП-ДБ трябва да бъдат за формиране на управляващо мнозинство, а не церемония по екзорсизъм
19 ноември 202418:47
Тодор Тагарев: Владимир Путин отново се опитва да всее страхове
19 ноември 202422:00
Интересът на България във войната: суверенна Украйна, ЕС и НАТО да запазят единството си като основни гаранти за съществуващия световен мир
19 ноември 202419:01
Водещите новини! Осъдиха Костадинов за език на омраза във Фейсбук. Украйна за първи път извърши атака срещу руска територия с ATACMS (и още…)
19 ноември 202419:14
11-годишното дете е починало в софийското училище "Захарий Круша"
19 ноември 202421:06
Белият дом: САЩ няма да променят позицията си относно използване на ядрени оръжия, след като Русия свали прага за употреба
19 ноември 202419:25
Изкуственият интелект вече говори на български: хора от цял свят искат да дойдат в България, за да се занимават с най-високите технологии
19 ноември 202418:05
Рядка риба изплува на плаж в Калифорния - вещае цунами и земетресения
19 ноември 202420:07