-
05 ноември 2015 16:45
- 1292
- 0
Когато си купувате кафе, задавали ли сте си въпроса откъде е дошло – ферма, регион, надморска височина, какъв е процесът на обработка, кога и как е изпечено. Тези малки детайли говорят много на баристите, но за по-голямата част от потребителите рядко имат значение.
Въпреки че все още е ниша в местния сектор и представлява малък обем от предпочитаното кафе в страната, така нареченото Specialty Coffee набира все повече почитатели.
Разширяването на Specialty Coffee културата тази година се оказа ключово в световен мащаб. Развитието в тази област се дължи на Alliance for Coffee Excellence – алиансът, който организира единствения международен конкурс за подбиране на перфектно кафе – Cup Of Excellence.
Благодарение на Alliance for Coffee Excellence кафето започва да се приема като социален проект, а целта на организацията е да запознае потребителя или пекаря на кафе с фермера. Тази година Асоциация на българските баристи (АББ) ще участва за втори път в СИХРЕ и има за цел да запознае посетителите на изложението именно с най-новото от света на кафето - Specialty Coffee.
Време за кафе
АББ ще представи на баристите един нов поглед към кафето, като акцентира върху познаването на кафето и какво го прави специално. За целта програмата на Асоциацията включва: две лекции, два семинара, две дегустации на Specialty Coffee, получило награда от Cup Of Excellence, една затворена дегустация за определяне на вкусов профил и един практически курс. АББ ще представи и традиционните алтернативни методи за приготвяне на кафе у дома – Хемекс и Харио. Освен всички презентации ще се проведат и два конкурса - за най- красива рисунка върху капучино и лате, в който ще участват баристи от цялата страната, а вторият конкурс е за широката публика и ще представлява тест с въпроси на тема „кафе“.
Най-доброто от най-доброто
Преди четиресет и една години Ерна Кнустен за първи път използва термина Specialty coffee, за да определи зърната с най-добър вкус, отглеждани в специален микроклимат. Според Американската асоциация на специалните кафета (SCAA), кафетата, които имат повече от 80 точки на конкурса Cup of excelence, се определят за Specialty coffee.Те се отглеждат в идеални климатични условия и се отличават с липсата на дефекти в продукцията и изключителния вкус на кафето. Получените вкусове и аромати са резултат от специалните характеристики и компоненти в почвите, които се използват за отглеждане на кафето.
Последвайте канала на
Свързани новини
Годината на Ботев (Пловдив) - обзорът на Sportal.bg
Фурние и Везенков измъкнаха Олимпиакос срещу последния в Евролигата
Байерн изнесе футболна лекция на РБ Лайпциг и се откъсна на върха
Милан се завърна на победния път след пореден успех над Верона
Официално: Спартак (Варна) продаде Ахмед Ахмедов
Георги Костадинов и АПОЕЛ разбраха съперника си в плейофите на Лигата на конференциите
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Кола се вряза в коледен базар в Магдебург, има загинали и ранени
20 декември 202421:42
Шолц: Новините от Магдебург не вещаят нищо добро
20 декември 202423:11
Мъск: Шолц трябва веднага да си подаде оставката
20 декември 202423:54
Пеевски за атаката в Магдебург: Трябва да се изправим заедно срещу злото
20 декември 202422:50
Кирил Петков: ГЕРБ показаха какво е политически ветропоказател
20 декември 202420:29
Иван Брегов: Правителство ще има от страх
20 декември 202421:32
Шкварек: Ще се върне нормалността, която през последните 4 години бе подлагана на изключителни изтезания от либералните експерименти
20 декември 202421:30
Планински спасител разказа за трагедията със затрупаните от лавина в Пирин
20 декември 202419:50
Голямото пътуване: Засилен трафик по магистралите, пътищата към зимните ни курорти и Гърция
20 декември 202420:07