Над 1,3 млн. лв. приходи от такса за ползване на място за търговия на открито в София

  • 22 октомври 2015 07:26

  • 1113
  • 0
Над 1,3 млн. лв. приходи от такса за ползване на място за търговия на открито в София
© Булфото

На над 1,3 млн. лв. възлизат приходите от внесените суми от такса за ползване на място за търговия на открито и за разполагане на подвижни съоръжения пред стационарен търговски обект в Столичната община за първите девет месеца на годината, вследствие на ежедневния контрол, извършен от служителите на Столичния инспекторат.

Това съобщи директорът на Инспектората инж. Веска Георгиева в интервю за БТА.

Съгласно Наредбата за определяне и администриране на местни такси столицата е разделена на четири зони и в зависимост от това са различни сумите за квадратен метър тротоарно право. След предложение на собствениците на търговски обекти и решение на Столичния общински съвет сумата е намалена неколкократно от 45 лв., на 36 лв., а сега такса за ползване на място за търговия на открито и за разполагане на подвижни съоръжения пред стационарен търговски обект е 23 лв. на квадратен метър в централната градска част.

По-ниската такса стимулира търговците да са по-изправни, коментира Георгиева.

От 1 януари тази година до 30 септември постъпленията от глоби по квитанции, глоби с фиш и наказателни постановления от райони и отдели на Столичния инспекторат са общо 328 145 лв. от контролната дейност. През първото деветмесечие на годината са издадени 32 007 констативни протокола и 3 633 акта за установяване на административно нарушение.

Само през септември тази година от глоби по квитанции с фиш от райони и отдели постъпленията са 41 690 лв. Съставени са 3 089 констативни протокола и 488 акта за установяване на административно нарушение.

В резултат на контролната дейност на Столичния инспекторат към фирмите, които имат договори със Столична община за почистване на урбанизираната територия за деветмесечието са икономисани средства в размер на 2 247 039 ,60 лв. и са наложени санкции за 37 370,10 лв.

Последвайте канала на

1113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини