Български вина отново в Швейцария

  • 09 септември 2015 13:38

  • 1712
  • 0
Български вина отново в Швейцария
© Getty Images/Guliver

Български вина за пореден път бяха представени в Швейцария на специализирани дегустации, проведени на 07 и 08 септември 2015г. в Люцерн и Цюрих, в рамките на проекта European wine treasures на Националната лозаро-винарска камара, съобшиха от посолството ни в Швейцария. 

Проектът представлява Междудържавна програма за промотиране на вина със защитено наименование за произход (ЗНП) или защитено географско указание (ЗГУ) в трети страни (САЩ, Швейцария и Китай), финансирана с подкрепата на Европейски съюз, Гърция и Република България.

Двете събития бяха заключителни, в рамките на три годишния проект/2012-2015/, който се осъществи изключително успешно в Швейцария от фирма Mettler&Vaterlaus, GmbH със съдействието на Посолството на Република България в Берн и се представиха винарните:

Chateau Burgozone, Domaine Boyar International,  Edoardo Miroglio Winery, Izba Karabunar,  Katarzyna Estate, Vinprom Yambol. 

Презентирането на българските винарни пред силно взискателната швейцарска публика през изминалите три година, не само в рамките на този проект, но и в рамките на поредица организирани от Посолството на Република България в Берн дегустации в Люцерн, Лугано и Берн показа, че интересът към българските висококачествени вина е голям, като особено атрактивни и с възможности за намиране на пазар тук са вината от традиционни, специфични за България сортове грозде като мавруд, памид, димят, гъмза.

По мнение на обаче както на специалистите, така и на многобройната широката публика насладила се на българските вина, за да се установи трайно българско вино на изключително богатия и разнообразен пазар в Швейцария, се изисква постоянство и инвестиране от страна на фирмите и на държавата в повече реклама на нашите продукти, което да гарантира не само познаване, но и устойчив търговски интерес.

Последвайте канала на

1712 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини