Нов проект насърчава трансграничното бизнес сътрудничество между България и Сърбия (видео)

  • 11 август 2015 18:53

  • 1362
  • 0
Нов проект насърчава трансграничното бизнес сътрудничество между България и Сърбия (видео)
©

Насърчаване на икономическото развитие в трансграничния регион между България и Сърбия ще се търси по проект "Балкански клъстер". Това посочиха на пресконференция участниците в проекта Фондация за развитие на предприемачеството - София и Клъстерна къща - Ниш.

Идеята е това да стане чрез създаване на платформа за дългосрочно сътрудничество на клъстерите в региона на София -град и област Ниш, каза ръководителят на проекта Галина Карамочева. Проектът "Балкански клъстер" е съфинансиран от ЕС по Програмата за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ България-Сърбия за периода 2007-2013 г. Той ще се реализира със 100 230 евро безвъзмездно финансиране, а срокът на изпълнение е май 2015 г. - април 2016 г.

Сред очакваните резултати са повишаването на коорепирането между клъстери от трансграничния регион. Карамочева отбеляза, че по програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия са подпомогнати пет проекта на клъстери и четири в други свързани области. Развитието на връзките между клъстерите ще бъде обсъждано и на международна конференция "Дни на клъстерите" в Ниш и на конференция в София в рамките на проекта.

Очаква се проектът да допринесе за създаване на мрежа за сътрудничество между клъстерите в региона чрез разработване на съвместни проекти за развитие на продукти с по-висока добавена стойност, развитие на нови икономически дейности, усвояване на пазарни ниши, трансфер на технологии и иновации.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини