Броят на безработните до 29 години намалял с 13 000

  • 09 юни 2015 20:40

  • 1624
  • 3
Броят на безработните до 29 години намалял с 13 000
©

През месец април тази година броят на безработните младежи до 25 години е намалял със 7000, а на тези до 29 години с 13 000. Това коментира пред Радио „Фокус“ Стефка Лиманска от Дирекция Политика на пазара на труда и трудова мобилност в Министерство на труда и социалната политика.

По думите й това се дължи на всички ангажирани с проблема институции, на социалните партньори и на младежките организации, които успешно си взаимодействат с Министерство на труда и социалната политика.

„Причините за младежката безработица се коренят в ранното, преждевременно напускане на училище“, подчерта Стефка Лиманска. Според нея друг проблем е, че образовани млади хора също срещат затруднения при реализацията на пазара на труда.

„Част от младите хора не притежават квалификация, която да им позволи да намерят подходящата за тях работа. Голяма част от младите хора нямат и мотивация за труд“, каза още Лиманска.

Тя допълни, че Министерството на труда и социалната политика осигурява по различни програми и проекти стимули за работодателите, които разкриват работни места за младите хора, в това число и за млади хора, които за първи път започват работа.

По думите на Стефка Лиманска това са възможности, които са обявени в Бюрата по труда. Тя допълни, че голяма част от работодателите наемат младите хора не само през периода на субсидираност, но и след това.

Лиманска каза още, че залог за успеха е работата в партньорство с Министерството на труда и социалната политика. Тя бе категорична, че е необходимо на безработните младежи да се дават примери с успешни млади хора. Необходимо е младите да бъдат насърчени да търсят възможности за реализация, допълни Лиманска

Последвайте канала на

1624 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.06.15 | 09:56

3
Намалява защото ударно имигрират ей затова намаляват! Защо бяга тоя народ от родината си след като сме постигналите от всички цели членство в ЕС и НАТО и свобода и демокрация? Защо бягат в ЕС при пакистанците, негрите и компания или в САЩ където те слушат и в тоалета какво говориш или какви звуци издаваш?
AJ4A

2015.06.15 | 09:56

2
Голяма част от безработните намаляват може би защото в тези години се учи висше и все по-често такова зад граница тук учат все по-малко хора повечето не разполагащи с пари за добро образование и които са акъла 5г. срам после цял живот да подпират бюро някъде в администрацията заедно в работещи пенсионери завършили по времето на Ленин в Москва!
FM

2015.06.15 | 09:56

1
Много народ е измрял.

Добави коментар

Водещи новини