5 пъти скача цената на черешите от градината до сергията

  • 02 юни 2015 07:29

  • 3073
  • 2
5 пъти скача цената на черешите от градината до сергията
© Булфото

Черешите поскъпват 5 пъти от градината до магазина. Това стана ясно след началото на изкупната кампания, пише в. "Стандарт".

Вчера община Кюстендил, която е най-големият производител на червеното злато, обяви старта със заповед на кмета Петър Паунов. Началната изкупна цена на вкусния плод е 50-60 стотинки, а крайната по софийските магазини - 2.50 -3 лв.

Допреди седмица червеният плод достигаше космическите 8-10 лева за килограм в столицата и 5 в Кюстендил и Благоевград. Сега, след Черешова задушница, цените стремително вървят надолу.

"Чакаме всеки момент кюстендилските да залеят пазара. Тогава цената на едро на вкусния плод пада до 70-80 стотинки за килограм, а за крайния потребител няма да е повече от 1,50 лева за кг", прогнозира благоевградският търговец Венцислав Лудачки.

Той и колегите му предпочитат да продават череши от Петрич и Кюстендил, а не вносни. Категорични са, че нашите са по-вкусни.

Още преди две седмици по столичните пазари се появиха ранни череши по 8-10 лв. килограм, които продавачите бяха определили като "кюстендилска хрущялка". Такъв сорт обаче няма и това възмути кореняци кюстендилци, които работят в София.

Заради закъснялата пролет тази година дори най-ранният сорт "11 май" стана готов за бране тъкмо за Черешова задушница, съобщиха производители. По пазарите в района червените плодове се продават от 2 до 5 лева килото. Продавачите ги калибрират и разделят, за да може от по-едрите и качествените да изкарат по-висока цена.

Земеделците в Кюстендилско пък се оплакват, че нямало търсене на пресни череши за износ заради руското ембарго, а тези за преработка ще са на цени много под един лев. През миналата година изкупната цена на черешите в Кюстендилско започна от 60 ст. за килограм.

Сега се очертава същата картина и даже по-ниски цени. С узряването на по-късните сортове цената ще расте, надяват се производителите, които все по-често търсят реализация на най-качествените плодове по пазарите за прясна консумация.

"Аз лично предадох две касетки череши, набрани от градината ми. Изкупуват ги по 50 стотинки, което е много ниско като цена", заяви пред "Стандарт" кметицата на сливенското село Тополчане Веселина Калчева.

Там има общо 3 пункта за изкупуване на череши. Двата са на общинска територия на 20 метра един от друг, а третият се намира в частен двор. Хората са недоволни, защото 50 стотинки е много ниска цена, нямат обаче къде другаде да ги дават, затова се предават.

Другият вариант е да ги правят на ракия, каза Веселина Калчева. Тя е недоволна от факта, че ощетеният отново е селянинът, който произвежда, а търговците със сигурност получават в пъти повече.

"В нашия район има много череши, има хора, които имат по 100 декара, наемат работници и тази цена не ги устройва, защото трудът и разходите са големи, а в крайна сметка парите, които получават, са малко", бе категорична кметицата.

Местните хора са притеснени, че цената ще остане почти същата и след седмица, когато излизат средноранните череши. Те са най-вкусни и най-качествени. Тогава вече недоволството ще е голямо, ако цената не се вдигне, твърдят производителите.

В понеделник в пункта за изкупуване на череши в село Гавраилово цената бе 60 стотинки. И при нас тръгнаха с 50, но вече вдигнаха на 60 стотинки, каза кметът на Гавраилово Димитър Андреев. На този етап в района няма проблеми при предаването на вкусния плод.

Общо 34 пункта за изкупуване на череши са регистрирани в община Сливен, показа проверката на "Стандарт". Фирмите плащат по 40 лева за разкриване на пункт и още 55 лева за документацията, която попълват, обясни Гергана Савова, началник на отдел в сливенското кметство.

Тя каза, че общината е изпратила нарочни писма до МВР-Сливен за оказване на съдействие по охраната на изкупвателните пунктове. С тази задача денонощно е ангажирана и общинската фирма за охрана в Сливен. На този етап нямаме проблеми, казаха от фирмата.

Последвайте канала на

3073 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.06.02 | 09:18

1
АМИ ХОДЕТЕ СИ ГИ КУПЕТЕ ОТ ГРАДИНАТА НАПРАВО И ЩЕ ВИ Е ЕВТИНО
Мая

2015.06.02 | 09:18

2
Правилно , аз не си купувам направо си ги бера

Добави коментар

Водещи новини