"Ноубъл Енерджи" с интерес да търси газ и петрол в Черно море

  • 07 май 2015 19:54

  • 2904
  • 6
"Ноубъл Енерджи" с интерес да търси газ и петрол в Черно море
© Getty Images/Guliver

Американската газова и петролна компания "Ноубъл Енерджи" (Noble Energy), която е открила и оперира най-голямото дълбоководно находище на газ в света в Средиземно море, проявява интерес да разшири дейността си с проучвания в Черно море. Това съобщи регионалният мениджър по проучванията за Европа, Азия, Австралия и Южна Америка в "Ноубъл Енерджи" Тифани Хопкинс.

Новината бе съобщена по време на среща с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:, заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков и заместник-председателя на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров. Срещата се проведе в новоизградената централа на американската компания в Хюстън (Тексас, САЩ).

Поради интереса от разширяване на дейността си в региона, от "Ноубъл Енерджи" следят с интерес процедурите по обявяването на конкурса за разрешителни за търсене и проучване на газ и нефт в българските блокове "Терес" и "Силистар".

Тифани Хопкинс посочи, че намират процедурите и документацията по конкурсите за ясни и изключително облекчени и опростени от гледна точка на компаниите. "Това прави България привлекателно място за развитие на проекти от газовия и нефтения сектор. Като фирма, оперираща в европейски територии, ние познаваме европейското законодателство и за нас няма да е проблем да участваме в конкурсите за "Терес" и "Силистар", като част от Европейския съюз. Представянето на възможностите на блоковете, което правите в момента, е изключително важна, тъй като участието в тези конкурси при рекордно ниските цени на петрола е предизвикателство пред всяка компания", коментира още регионалният мениджър на "Ноубъл Енерджи".

От американската компания се интересуваха от консумацията на газ в България и възможностите за транзит през газопреносната мрежа на страната.

Председателят на Комисията по енергетика Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: заяви, че се очаква нарастване на потреблението на газ както за бита, така и от бизнеса заради предстоящото присъединяване на повече домакинства към мрежата и осигуряването на достъп до газ на големи индустриални консуматори - като тези в региона на Пирдоп, Божурище и други.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2904 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
protiv!!!!!!!!

2015.06.08 | 12:10

6
Да се махат тези соросови паразити !!!!!!! не ги допускайте до прекрасната ни природа- алчните копелета трябва да си получат заслуженото! Както и жалките им български гъзолзци!!!!!
НЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ФИРМИ

2015.06.08 | 12:09

5
да се махат тия американски фирми ако може да се кажат че имат националност . корпорации който търсят само печалби и биха изгорили даже и САЩ за някой долар повече . има достатъчно качествени и добри европейски фирми с който може да се работи на по добро ниво .
loco

2015.06.08 | 12:09

4
То се знае че има и дори къде е проблема е че ние отново няма да получим нищо като със златото, ТЕЦ овете и куп печеливши предприятия, които тази империя на злото ни заграби
AJ4A

2015.06.08 | 12:09

3
Затова, драги ми БОЛШЕВИШКИ КЛАКЬОРКИ, решението на проблема се крие НЕ в това ОТ КОЯ ДЪРЖАВА ЩЕ Е ФИРМАТА, ЕКСПЛОАТИРАЩА ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА, А В ТОВА, ЧЕ ЗАРАДИ БОЛШЕВИШКИТЕ ОТРЕПКИ-ТЕРОРИСТИ, ПРИРОДНИТЕ БЛАГА БЯХА ОТНЕТИ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯТА И ДАДЕНИ В РЪЦЕТЕ НА ШЕПА ВЛАСТИМАЩИ, КОИТО РАЗПОЛАГАТ С ТЯХ КАТО СЪС СВОЯ БАЩИНИЯ!!!!
AJ4A

2015.05.14 | 00:21

2
Собствеността върху природните ресурси трябва да бъде върната на собствениците на земята и на откривателите на тези подземни блага, които дори да нямат собствена земя, да могат лесно да получат концесия върху откритото лично от тях находище!!!! Казано с прости думи ..... имаш имот - всичко под земята е твое; нямаш имот - имаш право на концесия за проучване и търсене в чужд имот и всичко, което намериш, започваш ТИ да го експлоатираш, а не разни парашутисти на властимащите!!!
AJ4A

2015.05.14 | 00:15

1
Абе, КОМУНИСТИЧЕСКИ КАРИКАТУРИ, вие знаете ли, че в свободните държави като САЩ, Германия, Франция и т.н., ВСЕКИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ВИЕ САМИТЕ, МОЖЕ ДА РЕГИСТРИРА ФИРМА!!!! Отиваш регистрираш фирма и ............ ОЛИГОФРЕНИТЕ БОЛШЕВИШКИ ПОЧВАТ ДА ПЛЮЯТ САЩ И ЗАПАДА, БЕЗ ДОРИ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТ, ЧЕ ЗАД ТАЗИ ФИРМА МОЖЕ ДА СТОЯТ .......... РУСНАЦИ, БЪЛГАРИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ НАЦИОНАЛНОСТИ!!!!

Добави коментар

Водещи новини