Строителният бизнес у нас бележи ръст в продажбите

  • 19 октомври 2011 22:06

  • 1459
  • 0
Строителният бизнес у нас бележи ръст в продажбите
©

Има видимо раздвижване на пазара на строителният бранш. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на официалното откриване на 37-то специализирано изложение за архитектура, строителство и обзавеждане Стройко 2000 - есен 2011.

Тя уточни, че след среща с Камарата на строителите е станало ясно, че има достатъчно показатели и данни за развитието на строителния бранш в положителна посока.

Павлова увери, че регионалното министерство прави всичко възможно за процъфтяването на строителния сектор и доказателство за това е реалната инвестиция в размер на 1,5 млрд. евро, които ще отидат директно за бизнеса в сектора.

Парите са предвидени да бъдат вложени в инфраструктура, мащабни инвестиции, в саниране и обновяване на жилищни сгради, обновяване на училища, детски градини, в социална, образователна и културна инфраструктура, пише inews.bg.

Това са много мащабни проекти и чрез тях строителният бранш ще има възможността да се разгърне по начин, по който да работи добре, за да може подемът, който сега се отчита, да бъде още по-голям през следващата година, коментира министър Павлова.

1,5 млрд. евро идват от ОП "Регионално развитие" и парите вече са в наличност, увери регионалният министър.

Няма необходимост от законодателни промени в строителния бранш, за да върви нагоре, посочи още Павлова. Всичко, което се е обсъждало с бизнеса е по отношение на необходимостта за спешни промени в Закона за територията и то мерки, които да облекчат режимите в Закона, а не да касаят спънки в него.

Има едно усещане са раздвижване като тенденция в строителния бранш, потвърди думите на Павлова един от организаторите на най-голямото строително изложение Стройко 2000 Васил Хаджиянков. Той обясни, че тези впечатления са в следствие на срещи с участниците в изложението.

Като атмосфера хората са по-разведрени спрямо пролетта, коментира Васил Хаджиянков.

И тази година на специализираното изложение ще могат да се видят много нови неща, които присъстват и на световните пазари. Има много голяма палитра от стоки, продукти, производства, услуги, които се предлагат на Стройко 2000, посочи организаторът. Всеки може да дойде да разгледа и според нуждите си да намери най-доброто решение за себе си.

Тази година най-много се срещат иновации, свързани с енергоикономичността, поясни Васил Хаджиянков.

Всичко, което излиза на пазара в Европа и света се предлага веднага и на Стройко. Нови технологии, нови възможности за смела архитектура и изискан интериор, последно поколение инсталации и оборудване, мебели, тапети, текстил и всякакво обзавеждане.

Разграничаването на фирмите, които участват на чужди или български е отживелица, според организатора. Интеграцията и взаимното покриване на дейностите са заличили държавните граници. Много от фирмите тук са български, но работят с чужди продукти или представляват чужди фирми и са в корпорация с тях, допълни още Хаджиянков.

На тазгодишното изложение участват около 500 фирми, разположили щандовете си на 5 етажа от сградата на НДК. Около 500 фирми участват на 5 етажа от НДК.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини