Споразумението за Иран свали цената на петрола

  • 03 април 2015 07:19

  • 1463
  • 2
Споразумението за Иран свали цената на петрола
© Getty Images/Guliver

Цените на петрола паднаха отново, след като стана известно, че е сключено принципно споразумение за редуциране на иранската ядрена програма, което прави вероятно увеличаването на свръхпредлагането на суров петрол, съобщи БТВ.

Цената на референтния барел WTI с доставка през май спадна с 95 цента до 49,14 долара при затварянето на борсата в Ню Йорк (New York Mercantile Exchange -Nymex).

Пазарът, който бе насочил поглед към преговорите в Лозана, реагира както би било предвидимо – като свали още цените пред опасенията, че споразумението ще доведе до приток на ирански суров петрол в един вече пренаситен пазар. Беше постигнат исторически пробив в разрешаването на иранската ядрена криза. Шесторката преговяращи се споразумя с Техеран по „ключовите въпроси” и окончателната сделка е въпрос на време.

От миналия четвъртък представители на Съединените щати, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия дебатират с Иран по вариантите за ограничаване на ядрената програма на Ислямската република.

Техеран настоява, да разработват ядрена енергетика за мирни цели. Западът и Израел се опасяват от атомна бомба. Сега компромисът изглежда постигнат.

Техеран поема ангажимент да намали броя на центрофугите за обогатяване на уран от 19 хиляди на 6 хиляди и да закрие всички ядрени центрове освен един. В замяна ще отпаднат всички санкции, наложени от Съединените щати и Евросъюза, но едва след благословията на Международната агенция за ядрена енергия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1463 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.04.03 | 10:28

2
A tuk? Predi malko zarejdah - nqma promqna

2015.04.03 | 10:01

1
Проблемът... е че продължавате да зареждате въпреки всичко, ако колата ти седи пред блока.... както на още 1 милн. души ... и ходите на работа с колело, ще им се бръкне у джоба, а от това най- много ги боли.

Добави коментар

Водещи новини