Германия се стресна от непредвидено намаляване на стоките и услугите

  • 12 февруари 2015 10:46

  • 1557
  • 0
Германия се стресна от непредвидено намаляване на стоките и услугите
© Getty Images/Guliver

Потребителските цени в най-голямата икономика в Европа отчетоха през януари по-силен спад от първоначалните очаквания. През януари стоките и услугите в Германия са стрували средно с 0,4% по-малко, отколкото преди година, показват изнесени в четвъртък данни на Федералното статистическо бюро (Destatis), цитирани от WBP online и Инвесторбг.

Първоначалните очаквания бяха за дефлация от 0,3%.

За първата дефлация в страната от началото на глобалната икономическа криза от септември 2009 г. са допринесли спадащите цени на бензина, газьола за отопление и хранителните стоки. 

Цената за живот, измерена от индекса на потребителските цени (CPI), е намаляла с 0,4% през януари спрямо същия период година по-рано. Индексът излезе на червено за пръв път от над пет години. През декември той отчете ръст от 0,2%. 

Измерен на месечна основа, CPI отчете спад с 1,1% през януари, под предварителните данни и прогнозите на анализаторите и значително под нулевия ръст, отбелязан миналия месец.

Индексът отчита ценовата промяна в потребителските стоки и услуги, включително транспорт, храни и медицински грижи. Данните са важни, тъй като те се използват за изчисляване на нужните промени в цената за живот.

Някои икономисти намират инфлацията за полезна, а дефлацията за вредна. Централните банки на повечето страни, както и Европейската централна банка (ЕЦБ) полагат сериозни усилия за борба с дефлацията и си поставят за цел постигането на инфлация от около 2%. Други икономисти обюе смятат, че дефлацията е положително явление, тъй като оставя повече пари у потребителите и повишава покупателната способност на населението.  

Последвайте канала на

1557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини