Пхенян по стъпките на капитализма

  • 21 януари 2015 14:51

  • 2554
  • 2
Пхенян по стъпките на капитализма
©

Клонове на нов универсален магазин бяха отворени в Пхенян. Центровете ще работят до полунощ и ще продават стоки на по-ниски цени, съобщи БТВ.

Магазините от новата верига отварят още в 6:00 ч. и в тях севернокорейците могат да намерят от храни през стоки от ежедневна необходимост до техника. Служителите вече събират отзиви и повечето от тях са положителни. Търговските обекти са разположени в жилищните райони в столицата, а не в центъра и целта им е да са от полза на хората, които работят на смени и трудно се вместват в работното време на традиционните магазини.

Управата на новия тип магазини отрича те да следват капиталистическите принципи и описват действията си като „реализация на любовта на Партията към хората”. По този начин те се опитаха да очертая линия между корейските интереси и тези на капиталистическите корпорации.

Стъпките на Северна Корея през последните години към така отричания капитализъм обаче са все по-видими макар и малки и бавни. Редица анализатори обясняват за икономически промени и мерки, които диктаторът Ким Чен Ун провежда в опит да се справи с глада, а и да развие страната си.

Независимо, че от създаването си управляващата династия Ким прокламира тотален комунизъм, настоящият лидер все по-често следва примера на „другарите” си от Пекин в опит да повиши жизнения стандарт на измъчваната от глад страна. И създава условия за зараждането на капитализъм от китайски тип в КНДР.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2554 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
таркалан

2015.01.27 | 17:22

2
Ох, по скоро Северно - Корейските и Руските чугунени глави ще уврът отколкото нашите комунистически кратуни да поемат нещо!! За сисидеристите не говоря. Те са като пустиняци, колкото и вода да наливаш все у песоко чезне :)

2015.01.27 | 16:56

1
Тия са по-луди и от нашата Бяла Златка!

Добави коментар

Водещи новини