Олиото поевтинява

  • 11 октомври 2011 14:21

  • 1261
  • 0
Олиото поевтинява
© Интернет

Има тенденция за поевтиняване на олиото и скоро мазната течност може да се продава на цена под 2.50 лв. литъра.

Масовото поевтиняване се очаква до няколко седмици, като причината е трайната тенденция за спад в цените на слънчогледа - малко над 20 на сто само за два месеца.

Слънчогледът се изкупува по 620-630 лв. за тон при над 800 лв. преди няколко месеца, каза шефът на браншовата организация на производителите на растителни масла Яни Янев. Важни обаче били и котировките на международните пазари. Те влияят върху определянето на цената у нас, тъй като повече от половината от българския слънчоглед и от нерафинираното олио отивали за износ.

Тенденцията за спад е ясна, но докога ще продължи и какви точно ще са цените, е невъзможно да се прогнозира, коментира още шефът на масларите.

Суровото олио и слънчогледът засега поевтиняват и по света, но очаквам тенденцията да се обърне през ноември-декември, прогнозира шефът на Софийската стокова борса Васил Симов.

В момента средната цена на литър олио по магазините в страната е 3,05 лв. Най-скъпо е в Перник - 3,38 лв., а най-ниска - във Велико Търново и Ловеч - по 2,83 лв. На едро олиото в понеделник въряло по 2,62 лв. литъра.





 

Последвайте канала на

1261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини