Нови изисквания за търговците на злато и сребро

  • 13 януари 2015 21:15

  • 7346
  • 0
Нови изисквания за търговците на злато и сребро
©

Нови изисквания за продажбата на бижута от злато и сребро шокираха златарите. Изискванията са включени в Наредбата за регистрацията на фирмите от бранша, публикувани на сайта на Министерството на финансите.

Бижутерските магазини се задължават да поставят табели на видно място, на които да са изобразени държавните знаци, с които се маркират изделията от благородни метали. За златните изделия това е стилизирана роза, а за сребърните - житен клас.

Досега описанието на марките се определяше със заповед на министъра на финансите, сега вече то е включено в наредбата, обясниха от ресорното ведомство. От мотивите към наредбата става ясно още, че промените се предлагат след извършването на правен анализ на разпоредбите, свързани с изделията от благородни метали. Анализът е бил част от проект по Оперативна програма „Административен капацитет“.

Според финансовото министерство това би трябвало да улесни потребителите, за да се ориентират кои бижута са преминали проверка и отговарят на държавните изисквания.

„Тези знаци върху бижутата са микроскопични и не могат да се видят с просто око“, коментира обаче Димитър Алексиев от Съюза на златарите в България. „Какво ще разберат хората от това? Трябва да сложим лупи в ателиетата“, каза още Алексиев. Според него не са нужни и информационните табели, защото контролът и сега е достатъчно строг.

Друга промяна в наредбата предвижда още съкращаване на срока за регистрация на фирмите, които искат да работят в бижутерския бранш. Това вече ще става за 14 дни вместо за 30, след като са подали всички необходими документи.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини