МВФ: Поевтиняването на петрола ще продължи и това ще помогне на икономиката

Неотдавнашният спад в цените на петрола ще продължи и ще помогне за повишение на глобалната икономическа активност с до 0,7% през следващата година, написаха двама висши икономисти на МВФ в техен блог.

Цените на петрола тип "брент" паднаха с повече от 46% от техния пик през юни около 115 долара за барел, като тяхното понижение се ускори през ноември, след като Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) не намали своето производството.

Петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими изрази убеденост, че намаляването на производството на нефт не е в интерес на никой от неговите колеги от ОПЕК каквито и да са цените. Според него няма да има скорошно повишение на цените обратно над 100 долара за барел.

Като цяло ние виждаме това развитие на международния петролен пазар като тласък за световната икономика, заявиха в техен блог Оливие Бланшар, главен икономист на МВФ, и Рабах Арезки, който е ръководител на екипа на Фонда за изследване на стоковите пазари.

Ръстът на световната икономика ще бъде с между 0,3% и 0,7% над октомврийската прогноза на Фонда за повишение на глобалния БВП с 3,8 процентни пункта през следващата година.

По-ниските цени на петрола би трябвало да стимулират растежа на брутния вътрешен продукт на Китай с 0,4% до 0,7% над прогнозата на МВФ за икономически растеж от 7,1% - дори и при запазване на настоящата китайска парична и лихвена политика. През 2016-а година по-ниските петролни цени могат да доведат до допълнителен растеж на Китай с 0,5% до 0,9%, прогнозират двамата висши представители на МВФ.

За Съединените щати позитивният тласък на БВП ще бъде с 0,2% до 0,5% над базовата оценка на Фонда за икономически растеж от 3,1% през 2015-а година и допълнителен растеж с 0,3% до 0,6% през 2016-а година.

Икономистите на МВФ заявиха между 65% и 80% от спада на петролните цени се дължи на фактори, свързани с предлагането на "черното злато", включително и с оглед на неочаквано бързото завръщане към производството на петрол в Либия и постоянните доставки от страна на Ирак.

Те също така казаха, че търсенето и предлагането остават несигурни, тъй като не е ясно какво точно мотивира Саудитска Арабия за нейната политика относно петролните доставки и как по-ниските цени на петрола могат да се отразят на инвестициите в този важен икономически сектор.

Падащите цени на петрола обаче са повишили рисковете за финансовата стабилност, засягащи най-вече банки с вземания от енергийния сектор, както и рисковете за валутите на страните - износителки на петрол. МВФ предупреди, че нестабилността на цените и на валутните курсове могат да предизвикат повишение на напрежението на капиталовите пазари и да доведат до бягство от глобални рискови инвестиции, информира БНР.

Валутният натиск досега изглежда ограничен до неколцина страни, които са износителки на петрол като Русия, Нигерия и Венецуела, посочват двамата икономистите от Фонда и допълват: "Като се имат предвид глобалните финансови връзки, тези развития настояват за по-голяма бдителност на всички".

Коментари

  1. 2015.01.03 | 14:44
    ВЯРНО Е ЩЕ ПОМОГНЕ, ОБАЧЕ НА АЗИАТСКИТЕ ИКОНОМИКИ САМО.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет