Шаранът в Перник скочи с лев

  • 05 декември 2014 09:58

  • 1888
  • 0
Шаранът в Перник скочи с лев
© Булфото

Цената на шарана в Перник е с 1 лв. по-висока от миналата година, сочи проверка на mirogled.

През 2013 г. традиционното ястие за Никулден се продаваше по 5,80 лв. за килограм, а сега – за 6,80 лв., припомня изданието.

В рибарските магазини от няколко дни се продават живи шарани. Един екземпляр излиза средно 3 кг., което излиза на около 20 лв. от семейния бюджет. Ден преди празника в Перник се извиха опашки. Шараните бяха поставени във вани и всеки сам може да си улови с кеп желаната риба. Тя обаче не се почиства.

„Не извършваме тази услуга на 4,5 и 6 декември. Прекалено много са хората и няма да смогнем”, категорични са търговците.

Освен шаран се купува и сом срещу 8,50 -9 лв., бяла риба – срещу 6,50-7,50 лв. и толстолоб – 3,20 лв., ако е цял, на шайби цената му е 7,20 лв., а филето струва 9 лв. за килограм. По-рядко перничани взимали пъстърва, чиято цена върви между 9 и 10 лв., ципура или лаврак по 12-13 лв.

Търговците очакват най-големият наплив да е днес след обяд и утре сутринта.

В магазините от големите вериги също предлагаха прясна риба като бяха обявили промоционални цени, по-ниски от тези на пазара.

Паралелно с търговията вървеше и контрола от инспектори на Агенцията по храните. Те проверяваха дали са спазени всички изисквания за продажбата на прясна риба на открито.

Инспектирани бяха и магазините, където се продаваха различни видове прясна и замразена риба и рибни продукти.

Последвайте канала на

1888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини