Спад в продажбите на цигари у нас

  • 06 октомври 2011 20:07

  • 947
  • 0
Спад в продажбите на цигари у нас
©

Пазарът на цигари у нас се свива.

От началото на годината продажбите са намалели с 12%, показват данните на производители и вносители. За последните месеци пушачите са намалели с 5%. Такава е световната тенденция и този път страната ни не се разминава с нея. На практика дори самите пушачи са ограничили броя на цигарите си - ако миналата година средно един пушач е пушел 17 цигари на ден, то към днешна дата те са до 16 на ден. Основната причина за тези две тенденции са по-високите цени, които станаха факт след повишаването на акцизите. Освен, че намаляват цигарите пушачите се насочват и към други алтернативи.

Заклетите пушачи стават все по-изобретателни. Заради по-скъпите цигари все повече любители на тютюна прибягват към собственоръчното свиване на папироси.

Пушачите пестят и по друг начин - много голям интерес в последните месеци има към пакетите с 10 цигари. Нагоре вървят продажбите и на женските цигари.

Контрабандата на цигари обаче остава твърде висока, според бранша. Очакванията са нивата на незаконната търговия да са повече от миналогодишните. Според Агенция „Митници” не е възможно свиването на пазара да е за сметка на контрабандата. Събраните пари от акцизи са рекордните 1 милиард 274 милиона лева, което е с 20% повече от преди година.

Друг извод за пазара в момента е, че се търсят основно или най-евтините, или най-скъпите марки.  По всяка вероятност тенденцията ще се запази, но с по-малки темпове, тъй като правителството пое ангажимент да не вдига акциза поне до 2018 г. Това означава, че промяна на цените няма да има през следващите години и съответно дотогава поскъпването няма да е сред мотивите на пушачите да откажат цигарите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини