Без “Черен петък” у нас тази година

  • 20 ноември 2014 07:46

  • 3983
  • 1
Без “Черен петък” у нас тази година
©

Световната мания за предпразнично пазаруване с големи отстъпки - т.нар. “Черен петък”, ще заобиколи България тази година. Традиционното вече и у нас явление няма да се проведе в пълния си блясък в последния петък на ноември - 28-и, научи “24 часа”.

Причината е страх у търговците да не бъдат санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган вече е започнал процедури срещу няколко големи търговци - главно онлайн, заради намаленията им през миналия ноември.

Съмненията на експертите на КЗК са, че търговците всъщност са подвели и измамили потребителите, защото обявените тогава отстъпки не били реални. Масово предния ден преди “Черния петък” цените на стоките са били завишени значително, а после са пуснати оферти за намаления, стигащи дори до 80%.

Традиционно по цял свят в последния петък на ноември се пускат определен брой продукти с отстъпка от 80% от редовната цена.

Имало сигнали от засегнати потребители, че цените растели онлайн постепенно през целия предходен месец, за да бъдат “намалени” уж в т. нар. “Черен петък”.

Все още не се знае как ще приключат процедурите, започнати от КЗК, и кои търговци ще бъдат глобени. Санкциите обаче са внушителни и съгласно закона за “нелоялни търговски условия” може да стигнат до 20% от оборота на компанията нарушител за предишната година.

Последвайте канала на

3983 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Валентин

2014.11.27 | 15:32

1
"Но каква е логиката в България само мога да гадая" Dimitar Slavoff - веднага ти казвам каква е "логиката" в БГ, нарича се ДАЛАВЕРА и ИЗМАМА. Търговците ползват измамни трикове за да подлъжат бедния българин та да му одерат още една кожа.

Добави коментар

Водещи новини