България може да внася биогорива от Бразилия

  • 05 октомври 2011 17:30

  • 1616
  • 0
България може да внася биогорива от Бразилия
©

България може да внася биогорива от Бразилия, стана ясно на българо-бразилския бизнес форум, който се провежда в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Това вероятно ще се окаже по-евтино, отколкото страната ни да го произвежда сама, макар и по ефективната бразилска технология. Бразилия произвежда биоетанол по един много ефективен начин. Той е в пъти по-евтин от този, който се произвежда от царевица в САЩ, или от рапица в Европа.

Те са лидер в производството на биогорива и понякога си заслужава да не се преоткриват топлата и хладката вода, а да се използват технологии, които вече са се доказали като такива, това каза министърът на икономиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

По повод сделката за закупуването на 12 бразилски самолета EMBRAER за български авиокомпании, Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко обясни, че стремежът на българската страна е EMBRAER да създаде регионален логистичен център в страната ни. Той ще е вторият в Европа.

На въпрос – как българското вино ще пробие на бразилския пазар при тези цени и качество на бразилското вино, Трайков отговори, че за потребителите е хубаво когато има конкуренция. „Това дава гаранция, че този, който произвежда най-високо качество с най-оптимален процес, той ще успее да продава. Няма вълшебна рецепта”, заяви икономическият министър.
Традиционният износ на Бразилия са стоки като захар и месо.

Друга потенциална област за сътрудничество между България и Бразилия е хидроенергетиката. Имаме технологичен опит в изграждането на такива обекти. Само като пример за онова което се случва в Бразилия в тази област, ще кажа за ВЕЦ „Итайпу”, която е с мощност 11 000 мегавата, т.е. колкото шест АЕЦ „Белене”. Той не отговори на въпрос – дали ще се прави нов Закон за ВЕИ, както вчера е поръчал премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Трайков уточни: „Когато приехме този закон, реакциите бяха, че той едва ли не ще убие интереса към развиване на ВЕИ. За мен обаче няма съмнение, че в крайна сметка - бъдещето на енергетиката е именно в тях. Важно е обаче това да се случва на цена и с технологии, които са в полза за потребителите”.

Почти готов е Законът за енергетиката. Според Трайков остават някои въпроси за уточняване, които са свързани с определянето на обхвата на защитените потребители и регулацията на пазара. „В България това е много специална тема от гледна точка на доходите и цените. Затова сме много внимателни, за да можем да изчистим всичко много добре”, допълни икономическият министър.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини