Наемат около 6000 хора с увреждания на работа годишно

  • 04 юли 2014 13:30

  • 1390
  • 1
Наемат около 6000 хора с увреждания на работа годишно
©

Годишно новопостъпилите на работа хора с увреждания са 6000, съобщи изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания (АХУ) Минчо Коралски, цитиран от БТА.

Коралски и заместник-министрите на труда и и социалната политика Лазар Лазаров и Росица Янкова участваха в пресконференция по проект "Защитена заетост - опит, иновации и възможности".

Около 95 процента от хората с увреждания в България не могат да си намерят работа. По думите на Коралски в страните с най-добри практики този процент е 85 на сто, което показва, че заетостта на хората с увреждане е предизвикателство за всички.

Според Коралски и Лазаров приоритет трябва да бъде промяна на обществените стереотипи. Работодателите в България са стимулирани с целия пакет от мерки за наемане на хора с увреждания, но въпреки това нямат нагласата да наемат работници от тази група, коментираха експертите.

В страната над 220 социални предприятия осигуряват заетост за повече от 6500 хора с увреждания, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По проекта за защитена заетост се очаква да бъде създаден сайт за обмяна на опит между институциите и хората с увреждания. Ще бъдат проучени и практиките в областта на защитената заетост в регион Галиция в Испания.

Искането ТЕЛК да се превърна в експертиза на способността на човек да извършва трудова дейност, да се дефинира социален, а не само медицински аспект, беше припомнено на форума от Коралски и представител на Центъра за независим живот.

Проект "Защитена заетост - опит, иновации и възможности" се финансира по ОП РЧР и е на стойност 605 117,34 лева.

Продължителността му е 24 месеца.

Последвайте канала на

1390 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
megi

2014.07.04 | 20:56

1
От кога стартира програмата,и за кои райони се отнася!

Добави коментар

Водещи новини