Корейци инвестират в гъби и биококошки у нас

  • 17 юни 2014 16:49

  • 3091
  • 2
Корейци инвестират в гъби и биококошки у нас
©

Корейска фирма е заявила намерение да инвестира в изграждането на завод за отглеждане на гъби на територията на бившето военно поделение в плевенското село Телиш. Заявката е направена по време на среща на плевенския губернатор Илиян Йончев и изпълнителния директор на „Азия Инвест" ЕООД Чой Бьонг Хо, съобщава Дарик.

Областният управител подчерта, че заедно с Национална компания „Индустриални зони" съдействат за реализирането на проекта. Той ще изпрати писма за подкрепа до различните институции и ще разговаря с кмета на община Червен бряг и Агенция „Пътна инфраструктура" по проблема с моста преди входа на бившето поделение.

Гъбите ще растат на специални дървесни трупи и накрая ще се поставят в специални бутилки. Проектът предвижда първоначално да се произвеждат 6300 тона гъби годишно. За пет години в производството ще бъдат инвестирани 85 млн. лева. Ще бъдат разкрити и работни места, като се очаква да бъдат наети 1350 души.

По подготовката на всички нужни документи се работи усилено, увериха инвеститорите. Те вече са вложили над 1 млн. евро за купуване на машини, като първите контейнери вече са доставени.

На срещата присъства и директорът на Бюрото по труда в Плевен Бойко Тодоров. Той представи възможностите, които предоставя ОП „Човешки ресурси" и по-специално схемата за младежка заетост, която се очаква да стартира до месеци.

„Азия Инвест" ЕООД има подготвен и втори проект, който ще се реализира в Телиш. Той предвижда предоставяне на местни стопани на малки пилета за отглеждане, заедно с необходимата храна. Фирмата ще изкупува обратно вече отгледаните биококошки. Социалната мрежа от ферми ще се реализира пилотно в нашата страна.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3091 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Иван

2014.06.29 | 16:36

2
Дай Боже повече такива новини ,адмираций за губернатора от Плевен.
JJivanov да помогнем на корейците поне с опит

2014.06.29 | 16:36

1
най хубавите чисти и лечебни кокошки и яйца ядох преди терористи и наркомани под контрола на обратни д а принудят страните членки на ЕВропeйsкiи съюз д а ликвидират добре работещите птицеферми и да въведат тн \"щасtливи кокошки\"..Кокошките и яйцат а бяха БЪлгарски от БЪлгарски производители ..сега не ям кокошки ,а яйцата с а увредени от черни терористи през касови апарати още в заводите..

Добави коментар

Водещи новини