Иван Бойков: 100 български фирми са подизпълнители на “Южен поток”

  • 11 юни 2014 20:34

  • 3763
  • 3
Иван Бойков: 100 български фирми са подизпълнители на “Южен поток”
© Булфото

Между 80 и 100 български фирми са сключили договори като подизпълнители на строителя на българската част на газопровода “Южен поток”. Това съобщи изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков пред “Труд”.

Подборът на фирмите е направен от камарата, към която преди около месец се е обърнала руската “Стройтрансгаз”. Това е станало преди 27 май, когато официално беше съобщено, че компанията в консорциум с 5 български фирми е избрана да строи тръбата у нас.

“Поискаха фирмите да са малки и средни и ние наредихме на регионалните директори на камарата в Северна България, където ще премине газопроводът, да изберат по поне 3 от всяка област. Основното изискване беше да имат годишен оборот под 3 млн. лв.”, каза Бойков. Подизпълнителите ще правят основно изкопите за тръбата и ще осигуряват техника.

Бойков не можа да се сети на коя дата точно руската компания е поискала подизпълнители, но каза, че подборът на фирмите, подготовката на договорите и сключването им е отнело поне 3-4 седмици. По това време проектната компания “Южен поток България” не беше обявила официално избрала ли е строител на газопровода и кой. Това стана ясно два дни след евроизборите.

Доста по-рано обаче имаше неофициална информация, че консорциумът около “Стройтрансгаз” печели поръчката за 3,5 млрд. лева.

Заради избора без обществена поръчка на компанията на Генадий Тимченко - близък до президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и в списъка със санкции на САЩ заради кризата в Украйна, ЕК започна наказателна процедура срещу България.

Междувременно подготвителната работа за изграждането на газопровода “Южен поток” на територията на община Аврен продължава въпреки изявлението на премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, че замразява проекта. Става въпрос за укрепването на път край село Приселци, по който да минава техниката за строителството на компресорна станция “Варна” и приемния терминал “Паша дере”. Работата е възложена от българо-руската проектна компания “Южен поток България”.

В същото време шефът на пристанище Варна Божидар Чапаров заяви, че портът все още не е подписал договор за съхранение на тръбите за газопровода. Има само предварително споразумение. “Не знам какво ще се реши, но докато не подпишем контракт, няма да резервираме корабни места”, обясни Чапаров. По предварителни данни първите доставки за газопровода трябва да са факт към края на юли.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3763 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
сдг

2014.06.15 | 10:17

3
А я сега кажи,по тази логика откъде 100 фирми в БГ да имат лицензи да строят газови тръби?Ще рече човек че сме Износител и производител на газ че да ми пишете простотии.
сдг

2014.06.14 | 11:53

1
Нещо като уредихме всичките си червени бизнесмени ми звучи това.

2014.06.14 | 11:53

2
A ти имаш ли лиценз за да строиш газопровод или "газът" ти е проводник на всякакъв калибър ? Писна ми от "умни " ТЪПАЦИ !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини