Всеки пети работодател търси работници

  • 14 септември 2011 07:50

  • 1940
  • 0
Всеки пети работодател търси работници
©

Хората, които търсят работа, може да очакват добри предложения тази есен. Всеки пети работодател у нас смята да разкрие нови работни места през следващите три месеца.

Едва под 10 е процентът на тези, които са заявили, че ще правят съкращения. Това показва обзорното изследване на "Менпауър" за заетостта, което компанията за подбор на персонала прави в цял свят. У нас изследването е направено сред 752 работодатели, пише "Стандарт". 

"Въпреки несигурността в бизнес средата в Европа пазарът на труда у нас няма да поднесе изненади до края на годината. Темповете на наемане ще останат стабилни", заяви Надя Василева, управляващ директор на "Менпауър" за България, Сърбия и Хърватска.

Българските работодатели са едни от най-оптимистично настроените в Европа, каза тя. Анкетата сред бизнеса показва, че в България заетостта може да нарасне с 13% през последното тримесечие. По този показател пред нас са само Турция, Израел и Норвегия. На другия полюс са Италия и Гърция, където фирмите заявяват над 10% спад в заетостта.

Работодателите от региона на София дават най-оптимистични прогнози - заетостта в столицата може да нарасне с 19% през последното тримесечие. Изненадващо строителството е сред секторите, в които фирмите заявяват най-голяма готовност да разкрият нови работни места. Тук прогнозите са за 20% ръст на заетостта. Също с 20% е увеличението във финансовата сфера, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. Единствено в селското стопанство, ресторантьорството, хотелиерството и добивната индустрия до края на годината се очакват повече съкращения, отколкото разкриване на работни места.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1940 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини