Бурите в Мексиканския залив свалят цената на петрола

  • 02 септември 2011 11:12

  • 971
  • 0
Бурите в Мексиканския залив свалят цената на петрола
© Getty Images

Цената на петрола започна да пада в последния ден от седмицата в очакване на две събития – данните за безработицата в САЩ и динамиката на климата в Мексиканския залив.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през октомври поскъпнаха с 12 цента до 88,93 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне от 3 август насам, пише Новости. През нощта обаче октомврийските фючърси изгубиха 0,4 на сто до 88,56 долара за барел.

От началото на седмицата черното злато се движи с ръст от 4 на сто, но през август суровината регистрира поевтиняване от 7,2.

В Лондон петролът сорт Брент поевтиня с 0,27 долара, или с 0.24% до 114,02 долара за барел.

Октомврийските фючърси на американския суров петрол WTI на електронната сесия на борсата в Ню Йорк се търгуваха с понижение от 0,21 долара до 88,72 долара за барел.

Освен разнопосочните очаквания за августовската безработица в САЩ и прогнозата за забавяне темпа на назначаване на нови работници, върху цената на петрола влияе изключително много метеорологичната обстановка в Мексиканския залив, коментират експерти пред агенция Bloomberg.

Най-големите добивни компании - BP Plc., Anadarko Petroleum Corp., Royal Dutch Shell Plc., Exxon Mobil Corp., Conoco Phillips прекратиха добива и започнаха евакуация на персонала си от платформите.

Причина е критичната ситуация и обявеното щурмово предупреждение за ураган, който би станал 12-тият поред през този сезон в Атлантика.

В Мексиканския залив се добиват около 30% от американския нефт и 12% от световния добив на природен газ.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини