Яйцата леко поскъпнаха

  • 19 август 2011 15:45

  • 1153
  • 0
Яйцата леко поскъпнаха
©

За периода 10 – 17 август цените на едро на яйца-размер М (цени на едро за размер L през периода не са наблюдавани), средно за страната, бележат незначително увеличение с 0,01 лв./бр., спрямо предходната седмица, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Диапазонът, в който се движат цените по области е 0,15 лв./бр.-0,19 лв./бр. Най-ниска цена се отчита в Плевен, Пловдив и Хасково, а най-високата - във Варна. Понижение на цените (с 0,01 лв./бр.) се наблюдава в четири от областите – Бургас, Силистра, Сливен и Смолян. По-скъпо тази седмица яйца се продават по борсите в седем областни града, като най-съществен ръст е регистриран в Добрич и Стара Загора (с 0,02 лв./бр.).


Най-ниска цена на дребно на яйца (размер M и L) както в ГТВ, така и в другите търговски обекти (ДТО), се отчита в Шумен.
Цените на дребно на яйца - размер М, предлагани в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 0,15 лв./бр. до 0,28 лв./бр., като най-високата цена отново се задържа в Разград. Възходящо движение (с 0,01 лв./бр.) е регистрирано в шест области, докато във Враца и Монтана яйцата поевтиняват с 0,01 лв./бр.


Средно за страната цената на яйцата-размер L в ГТВ бележи увеличение от 0,01 лв./кг. Предлагането е в ценовия диапазон от 0,17 - 0,29 лв./бр., като скъпо яйцата се търгуват в Разград и Силистра. Намаление от 0,01 лв./бр. се отчита единствено в Шумен.


В по-малките търговски обекти (ДТО) най-скъпо яйцата и от двата размера (M и L) се търгуват във Враца и Монтана. В тях цените на дребно на яйца-размер М, варират от 0,16 лв./бр. до 0,23 лв./бр. Нарастване се отчита в седем области града, като най-съществено е в Силистра - с 0,02 лв./бр. Във Варна и Добрич през тази седмица яйцата се предлагат с 0,01 лв./бр. по-евтино.


Цените на по-големия размер яйца (L) в ДТО са в границите 0,17 лв./бр.-0,26 лв./бр. В шест от областите е регистриран ръст в цените от 0,01 лв./бр. до 0,03 лв./бр.


В по-голяма част от страната предлагането на яйца и от двата размера в големите супермаркети е на по-високи цени от тези в по-малките търговски обекти, като разликата достига до 0,09 лв./бр. в Разград.


Маржът между цената на едро на яйца, размер М и тези на дребно в ГТВ достига до 0,11 лв./бр. в Разград, а при по-малките търговски обекти – до 0,07 лв./бр. във Враца и Монтана.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини