Гриша Ганчев купи "Леденика"

  • 08 август 2013 08:40

  • 6036
  • 1
Гриша Ганчев купи "Леденика"
© Булфото

Преговорите за продажба на фалиралата пивоварна фабрика "Леденика" в Мездра са финализирани. Заводът е купен от ловешката фирма "Литекс", собственост на Гриша Ганчев, съобщи кметът на железничарското градче Иван Аспарухов.

Започва наемането на работници на трудови договори. "При сделката едно от условията беше да се запази марката и "Литекс" купи името", каза градоначалникът, цитиран от в. "Преса".

Цената на сделката е около 12-13 млн. лв., но според изпълнителния директор на пивоварната Владимир Цветков в нови машини и технологии ще бъдат вложени още 10 млн. лв. Сега започват спешни ремонти, а първите количества бира от възобновеното производство ще бъдат пуснати на пазара в края на февруари 2014 г. Предвижда се в предприятието да бъдат открити около 300 работни места.

"Леденика" спря работа в началото на миналата година, след митническата акция в пивоварната и последвалия скандал "Тановгейт". Заради непогасени 6 млн. лв. дългове от покойния собственик напредприятието Михаил Михов-Мишо Бирата банки запорираха имуществото на пивоварната. През лятото на миналата година Първа инвестиционна банка стана мажоритарен собственик, като изкупи дълговете към два други трезора. Пивоварната е структуроопределящо предприятие за община Мездра. Заводът даваше препитание на 700 работници, част от които сега са на борсата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6036 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.01.13 | 11:09

1
Еми..., така е в БГ! Като те назначат за "бизнесмен", после няма как да напуснеш. Напускането е с краката напред. А комунистическата мафия назначава друг, по-способен да и движи бизнеса. И даже ще назначат 300 зомбита на по 400 лв заплата?!? Явно Мишката много е давал на тружениците и е заборчлял?!? Не е усвоил най-важния урок на комунистите - "За народа колкото по-зле, за нас толкова по-добре".

Добави коментар

Водещи новини