Токът от слънце скочи със 706%!

  • 01 август 2013 06:36

  • 3578
  • 7
Токът от слънце скочи със 706%!
©

Производството на ток от фотоволтаични централи е скочило със 706% през 2012 г. в сравнение с предходната година, а производството от вятърните паркове се е увеличило с 42%. Това показва доклад за състоянието на енергетиката в България, изготвен от икономическото министерство, който ще бъде разгледан днес от парламента, пише Монитор.

Според данните през 2012 г. към енергийната система са присъединени ветрогенератори с мощност 136 MW, което е ръст от 84 на сто спрямо предходната. Присъединените фотоволтаични централи са 823 MW. Това е 523% повече в сравнение с 2011 г. Заради сключени предварителни договори в близките години се очаква да бъдат присъединени нови вятърни централи с мощност 1742 MW и фотоволтаични ­ с мощност 651 MW.

В доклада се посочва още, че заради рекордното увеличение на инсталираните мощности от ВЕИ през първата половина на тази година е имало проблеми при поддържане на баланса между производството и потреблението на електрическа енергия у нас. В резултат Електроенергийният системен оператор (ЕСО) наложи ограничения на отделните производители.

По предварителни данни на икономическото министерство делът на тока от ВЕИ в крайното потребление на електрическа енергия надхвърля 14% през 2012 г. Така е преизпълнена поставената цел от 13,4 на сто. Според данните в доклада повечето показатели на енергийната система се влошават през първото тримесечие на годината. Например производството на ток намалява с 12,3% спрямо същия период на миналата година до 11 884 гвтч.

С 32% се свива износът на ток за времето от януари до март до 1131 гвтч спрямо същия период на миналата година. Крайното потребление пък намалява със 7% до 8094 гвтч. Увеличение се отчита единствено при производството на ток от ВЕИ, което нараства с 51,2%.

Проблемите на топлофикациите също се задълбочават, става ясно от доклада. В момента те успяват да съберат малко над 50% от вземанията си от битовите клиенти. Причината е, че за разлика от повечето европейски държави, клиенти на дружествата са физическите лица, а не асоциациите на собствениците. Освен това общите инсталации пречат да бъде спирано парното само на отделни апартаменти, отчитат от икономическото министерство.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отчитат, че финансовото състояние на повечето топлофикации е лошо. Един от факторите е, че заради цените на природния газ разходите за горива нарастват с близо 75%. Освен това за някои дружества делът на приходите от електрическа енергия става доминиращ. В същото време обезценените вземания от клиенти нарастват два пъти и са близки до разходите за заплати. Харчовете за ремонти пък са намалели над три пъти. Ситуацията се влошава и заради свиващия се пазар на топлинна енергия. През 2012 г. спрямо 2005 г. производството е по-ниско с 15%, а потреблението – с 20 на сто.

Последвайте канала на

Novini.bg
3578 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
нема такава държва

2013.08.20 | 22:42

7
заради далаверката и изопачаването на идеята за веи-тата дето някои мазни крадливи депутати се облажиха сега цялата енергийна система е в колапс от там и икономиката , асега народа трябва да плати сметката
nacionalist

2013.08.20 | 22:42

6
абе кажете на кои са всичките тези ВЕИ ....???? Всичките са на хора близки до сегашните , бившите , или още по бившите управници . Покажете ми един фотоволтаичен парк или някое друго съоръжение , което е собственост на обикновен човек , които е кандидатствал по някоя от програмите и е одобрен ей така без %-ни протекции или прикрита съсобственост ??? НЯМА ТАКЪВ !!! Затова и изкупните цни на този продукт са толкова високи и затова договорите са толкова дълги и по тях са толкова големи. И като цяло за всиките тези съоръжения парите са отпуснати по европеиски програми - самите така наречени собственици не са вложили собствени пари в тях ( процентното самоучастие е покрито от завишените цени по изграждането). НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!
иво

2013.08.20 | 22:42

5
Всички фотоволтаици и вентилатори са на богати политици,собственички на банки и подставени лица на депутати .Направиха си закона за тях / да смучат от НАС следващите доста годии/, и НИКОЙ не им казва имената НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МОШЕННИЦИ.
TERMINATOR

2013.08.20 | 22:42

4
А колко декара земеделска земя е унищожена за тия фотоволтици и ветрогенератори питам аз ? В другите държави по закон имаш право да правиш такива "централи" само върху неплодородна земя където почвата е камениста и няма възможност нито за залесяване, нито за обработване. А тука кой където му падне и после задължителни договори с държавата и ние да плащаме. Ай сиктир викам аз. Тия пречат да се развива ядрената енергетика, а във всички развити държави имат не една а няколко АЕЦ. Абе наскоро разбрах че у фейсбука се организират групи да ходят да трошат фотоволтаици ако вдигнат цената на тока. Ама пожелавам им да ги направят на сол.

2013.08.20 | 22:41

3
Съвсем скоро време очаквам погромни набези и сериозни разрушения в тези фотоволтаични централи.
DD

2013.08.20 | 19:45

2
То затова се мисли като се строи - първо има ли нужда и има ли пазар. Няма такова нещо - гарантирани цени на изкупуване за години напред - пазарната логика диктува - има ли излишък на производство - пада продажната цена. Тогава производителя се замисля дали да инвестира в разширяване на производството, а не - това сега е много изгодно - юруш на него, защото все пак това са скъпи технологии (докато ги изградиш). Обратното си е пране на пари
тъпкача

2013.08.20 | 19:44

1
e това го нема никъдеее....слънцето няма да угасне скоро,пък и не е влаган ни лев в него!крадливи задници сме....и мързеливи!

Добави коментар

Водещи новини