Черният пазар в Европа процъфтява

  • 26 юни 2013 20:46

  • 2172
  • 0
Черният пазар в Европа процъфтява
©

Финансовата криза е допринесла за сериозното разрастване на организираната престъпност в Европа, като в момента на континента действат 3 600 криминални организации, които печелят дори от такива прозаични продукти като прахове за пране, предупреждават от Европол.

Европейският черен пазар на контрабандни хранителни стоки, фармацевтични продукти и машинни части е нараснал двойно до около 21 млрд. евро годишно в първите години на рецесията, заяви, Роб Уейнрайт, директор на Европол. Криминалните групировки печелят от повишеното търсене на евтини стоки и намират начини да извличат печалба и от печелят и от опитите на правителствата в Европа да увеличават данъчните приходи, казва Уейнрайт пред Financial Times. Ново поколение киберпрестъпници в Русия, Украйна и други части на Източна Европа извършват все по-усъвършенствани онлайн атаки срещу компании за финансови услуги. "Организираната престъпни групировки действат в множество сектори и в много държави," казва Уейнрайт.

"Някои от тях имат представители на 60 или повече националности в редиците си." Търговията с контрабандни стоки, като фалшиви чанти Gucci и скъпи видове шампанско, процъфтяваше и преди финансовата криза, но след настъпването на рецесията от Европол отчитат бум в незаконните продажби на най-различни продукти, между които и фалшиви части за самолетни двигатели. Намаляващата покупателна способност увеличава толерантността на обществото към икономиката на черния пазар, казва директорът на Европол.

Повече можете да прочетете тук.

Последвайте канала на

2172 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини