Протестите накарали българите да купуват злато

  • 05 юни 2013 12:56

  • 1725
  • 0
Протестите накарали българите да купуват злато
©

Протестите през февруари са накарали българите да купуват злато, показват данните на фирмите за търговия със злато. Причините - българите са се опасявали от обезценка на лева и затова са търсили убежище в ценния метал, съобщи БТВ.

Три месеца след февруарските протести това, което се обезцени, е не левът, а златото. Изкупната цена на златото е по-ниска, защото благородният метал поевтиня на международните пазари.

Ако миналата година сте купували злато на цена 1800 долара за тройунция с надеждата, че ще стане 2000 долара, сега - година по-късно, сте на загуба от около 20%. Въпросът е, сега, когато цената му е 1400 долара за тройунция, не е време за купуване.

От фирмите за търговия със злато съобщават, че българинът засилено е купувал злато преди три месеца, когато цената беше по-висока, отколкото е в момента.

„Когато падна предишното правителство, хората се страхуваха от обезценка на лева. Когато се случиха нещата в кипърската банкова система, когато хората разбраха, че банките не са толкова сигурни, златото рязко поевтиня, защото спекулантите масово започнаха да продават. Тяхната логика бе, че ако спре печатането на долари, ще спре и поскъпването на златото,” коментира пред БТВ Тони Панайотов, който е мениджър във фирма за търговия със злато.

Финансовият анализатор Цветослав Цачев съветва, че все още е рано за покупка на злато. „Основният фундамент не е това, че златото ще бъде търсена суровина за три-четири години напред, а напротив - именно защото спекулантите се опитват да намерят някакви причини то да направи някакъв краткосрочен ръст. Това го прави много опасен инструмент в момента,” допълни Цачев.

Златото си е извоювало репутацията на сигурно убежище. И наистина през последните дванайсет години цената му непрекъснато расте.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини