Централните банки - най-големият губещ от пропадането на златото

  • 19 април 2013 06:22

  • 1863
  • 0
Централните банки - най-големият губещ от пропадането на златото
©

Резкият спад на цената на златото е изтрил 560 млрд. долара от стойността на златните резерви на институциите, съобщава "Bloomberg". Най-губещи от пропадането на златото се оказаха централните банки, съобщи Световният съвет по златото в Лондон. След като поскъпваше през последните няколко години, през последните дни благородният метал изгуби 28% от рекордната стойност, която беше достигната през септември 2011 г.

Борсово търгуваните продукти, свързани със златото, също са регистрирали солидни понижения, след като цената на благородния метал достигна до двегодишно дъно, пише "Монитор".

Нетните изходящи потоци от златните фондове достигнаха $11,2 млрд. от началото на годината до 10 април, което е най-силният отлив от 2011 г. Същевременно инвестициите в акции и други активи се засилват, като американските капиталови фондове отчитат нетен приток в размер на $21,25 млрд., сочат данни на "EPFR Global".

Витае усещането, че рисковете се засилват, а с това инвеститорите търсят активи, които да им носят доход или да са с потенциал за растеж, което не важи за златото, коментира Антъни Валери, пазарен стратег в "LPL Financial Corp". Виждаме обаче, че остава някаква жажда за доходност, а без нея златото би било изоставено, допълва той.

Златото изгуби позиции, след като възстановяването на американската икономика набра скорост, доларът поскъпна и Федералният резерв започна да дава сигнали, че може да започне да оттегляпостепенно паричните стимули. Това доведе до ограничаване на търсенето на злато като убежище.

Агенцията припомня, че на 10 април "Goldman Sachs" предупреди, че обратът при златото се ускорява и посъветва инвеститорите да продават благородния метал.

В същото време индексът S&P 500 е нараснал повече от два пъти спрямо дъното, което достигна през 2009 г., подпомогнат и от безпрецедентните покупки на Федералния резерв и рекордно ниските лихви. "Търговията с акции изглежда по-привлекателна, тъй като основите на икономиката на САЩ продължават да заякват", коментира в тази връзка Джон Стивънсън от "First Asset Investment Management Inc.".

Въпреки отлива на инвеститорски интерес някои пазарни играчи остават с настройката да купуват злато. Милиардерът Джон Полсън например продължава да залага на ръст на цените, въпреки че спадът му донесе многомилиардни загуби, като смята благородният метал за най-добрата защита срещу инфлацията.

Последвайте канала на

1863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини