-
03 април 2013 10:07
- 2834
- 2
Българите вече избраха златният медалист от "Винария"- "Карнобатска гроздова" за празничната си Великденска трапеза, заради автентичния й вкус и уникална чистота. Това разказаха от водещите търговски вериги, които месец преди най-светлите празници вече трескаво зареждат щандовете си с любимата на милиони нашенци отлежала напитка.
Тайната на най-продаваната родна ракия е сребърният кръст, който технолозите на "Винпром Карнобат" всяка година потапят в съдовете веднага след като я изварят. Така ракията се пречиства до съвършенство и получава част от светостта на християнската реликва. За да измолят Божията благословия, те спускат точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Свети Трифон освещава 20-те хиляди дка собствени лозя на Винпром Карнобат. Чудният способ се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които отлично познавали свойствата на среброто. То е перфектното природно средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и силен гроздов аромат. Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри. Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за "Карнобатска гроздова" от водещи производители.
Ключът към чудните свойства на "Карнобатска гроздова" са и двата уникални местни сорта Тамянка и Червен Мискет. Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил. Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата няколко седмици, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества, разказват технолозите. Червеният мискет пък прави вкуса силен и плътен.
Днес винпромът отглежда двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на ракии. Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на "Винпром Карнобат". Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка. Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и карамел, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на двата местни сорта. Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво.
Най-обичаната родна ракия вече намери място и в празничното меню на елитните ресторанти и хотели. Те обявиха април и май за месеци на здравословната нашенска кухня и ще предлагат ястия, произведени само от чисто български продукти по изцяло екологичен способ. Не случайно те са избрали "Карнобатска гроздова" и вината CHATEAU KARNOBAT за изисканите си менюта. Вината и ракиите на "Винпром Карнобат" са направени от грозде, което е отглеждано природосъобразно, без изкуствени торове и препарати, а богатството на вкусове и аромати се дължи на уникалния тероар в Карнобатския край.
Оптималното слънчево греене, мекият климат и плодородните почви обогатяват гроздето с интересни и рядко срещани ухания, които ги правят особено предпочитани от родни и чужди ценители.
Последвайте канала на
Свързани новини
Ахмед Ахмедов "скъса" мрежата на Хебър
България се натресе на тим с куп играчи от Висшата лига за влизане в дивизия "В" на Лигата на нациите
Жребият в Лигата на нациите определи: ще има повторение на последните два изцяло европейски финала на световни първенства
България не успя да преодолее Черна гора, следва челен сблъсък в Ботевград
Станислав Генчев: Бяха тежки дни!
Илиан Илиев: Ирландците не бяха моят най-предпочитан противник
Коментари 2
Добави2013.04.03 | 14:09
Добави коментар
Водещи новини
Борисов би 6 часа път, за да почерпи на банкет в Дулово: говори за Шенген и се самопромотира като евентуален премиер
22 ноември 202419:17
Божидар Божанов (ДБ): С ПП имаме различни оценки на рисковете
22 ноември 202421:26
Калин Стоянов: Определени хора могат да бъдат определени като политически лицемери - това лъсна
22 ноември 202421:31
Тошко Йорданов: Кандидатурата на Силви Кирилов е спасителен пояс не само за българското общество, но и за парламентаризма
22 ноември 202421:47
Елена Поптодорова не вярва нещо да се обърка по пътя ни към Шенген
22 ноември 202420:25
Водещите новини! От март 2025 г. България ще влезе в Шенген? Кремъл: Изстрелването на хиперзвукова ракета е предупреждение към Запада (и още…)
22 ноември 202419:08
Путин разпореди серийно производство на ракетите „Орешник“
22 ноември 202419:38
Зеленски: Светът трябва да даде сериозен отговор на Путин
22 ноември 202422:50
Директорът на ЦЕРН д-р Фабиола Джаноти: Без науката - не можем да спасим света
22 ноември 202422:05
2013.04.17 | 10:41