Спасяваме Италия от сух режим

  • 09 март 2013 07:14

  • 2549
  • 0
Спасяваме Италия от сух режим
©

България спасява италианците от сух режим. Голяма част от твърдия алкохол на Ботуша се произвежда от наши винени дестилати, пише в. "Новинар".

"В Италия суровината не достига и затова се купува от страната ни", каза председателят на Асоциацията на производителите на спиртни напитки Бранимир Ботев. Дестилати от България внасят още Чехия, Словакия, Румъния, Гърция и Унгария. По думите на Ботев големият шанс пред страната ни в момента е именно развитието на производството на винените дестилати. Предвижда се това да доведе до печалби, тъй като се наблюдава голям ръст в цените им. Твърдият алкохол също ще продължава да поскъпва, каза още Ботев. Той допълни, че голямо предизвикателство пред родните производители в момента е и разкриването на нови пазари в Тайланд, Китай, Виетнам. Идеята е да продаваме вино там, тъй като пазарите им не са толкова наситени и конкуренцията не е толкова голяма колкото е в Европа.

Въпреки поскъпването на винения дестилат и спиртните напитки се очаква спад в цената на вносното вино през тази година, прогнозираха още експерти. Според анализи жестоката конкуренция на пазара ще доведе до намаление на стойностите, което обаче ще се отрази и на качеството.

Междувременно стана ясно още, че ракията се разработва като международен бранд. В момента по това работят две от най-големите европейски алкохолни компании. Разчита се на опита на Бургундия. Създаването на този бранд е задвижен от корпоративни интереси, тъй като е изчислено, че ракията е основна напитка за пазара в Европа, обясниха експерти.

По международния бранд българи работят с най-големите световни концерни. Италианци и англичани консултират родните производители какви са изискванията за качествена ракия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини