Лоши кредити намаляват печалбата на "Райфайзен" за 2012 г. със 100 млн. евро

  • 06 февруари 2013 12:49

  • 1450
  • 0
Лоши кредити намаляват печалбата на "Райфайзен" за 2012 г. със 100 млн. евро
©

Книжата на Raiffeisen Bank International тази сутрин поевтиняха с над 5 на сто след като банката предупреди, че очакванията й за печалбата за 2012 г. може да не се изпълнят заради увеличаващите се провизии, заделени за рискови кредити, и заради отписването на лоши кредити в Източна Европа, съобщава Дневник.

Банката се очаква да обяви за 2012 г. чиста печалба от 700 млн. евро, което означава по-голяма от очакваното загуба от над 100 млн. евро за четвъртото тримесечие.

За цялата година печалбата преди облагане се очаква да бъде над 1 млрд. евро, което е доста под очакванията на анализаторите. Въпреки това банката планира да изплати дивиденти.

Raiffeisen, която е един от най-големите кредитори в Централна и Източна Европа, съобщи в четвъртък вечер след затварянето на европейски пазари, че провизиите й, заделяни за рискови експозиции, ще се повишат над 350 млн. евро през четвъртото тримесечие, което е ръст с 228 млн. евро спрямо година по-рано и с 224 млн. евро повече спрямо предходното тримесечие.

Най-много провизии са заделени в поделението на банката в Унгария, Полша и Украйна.

Според анализатори посочените данни показват, че очакваната загуба на банката за четвъртото тримесечие ще бъде около 117 млн. евро.

Подобно на другите големи австрийски банки - като Bank Austria и Erste Group, Raiffeisen се разрастна в по-динамичния, но по-неразвит пазар - този на Центарлна и Източна Европа.

Банката има операции в 16 страни извън Австрия и с добри резултати досега. Загубата в края на изтеклата година ще бъде първата от началото на финансовата криза и отразява проблемите на еврозоната върху страните от изтомната част на стария континент както и политическите проблеми в някои от страните, които са основен пазар на банката.

През ноември финансовата институция обяви, че очаква лошите кредити да продължат да се увеличават като те вече заемат около една десета от кредитното й портфолио.

В четвъртък банката обяви още, че през четвъртото тримесечие отписването на несъбираеми вземания е за 69 млн. евро - 29 млн. евро, от които в поделението й в Украйна.

Отделно плановете на банката са да съкрати 47- работни места в Polbank, която тя кепи през миналата година от гръцката Eurobank.

Последвайте канала на

Novini.bg
1450 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини