Търсят се най - много двустайни жилища

  • 12 юли 2011 14:10

  • 1794
  • 0
Търсят се най - много двустайни жилища
© Интернет

Има пазар обаче и за имоти над 100 000 евро в южните квартали на София.

Купувачи на тези жилища са предимно българи, работещи в сферата на информационните технологии и живеещи по целия свят, които искат да имат жилище с изглед към Витоша у нас, каза маркетинг мениджърът на "Адрес недвижими имоти" Калоян Богданов.

Според анализа на резултатите от дейността им за последните 6 месеца пазарът на недвижими имоти започва да се раздвижва. Четири пъти е нараснал броят на сделките от най-слабия период в кризата през 2009 г. 

Най-активни са купувачите от по-слабо засегнатите от кризата браншове – хранително-вкусова промишленост, медицина, образование и държавна администрация.

Отстъпките при финализиране на сделката за имота намаляват. При 26% от сделките изобщо не се постига отстъпка, а при 37% тя е до 5000 евро.

Според коментара на брокерите от "Адрес недвижими имоти", добре е имотът да излиза на пазара с реалната си цена.

В момента жилищата са най-достъпни от 2003 г. насам. Все по-приемлива става и възможността за банково кредитиране. Отпуснатите ипотечни заеми през първото тримесечие на годината са се увеличили с 14% на годишна база. По тази причина търсенето ще расте, но това няма да доведе до по-високи цени заради голямото предлагане, прогнозира Павлов.

68% от купувачите на имот изтъкват като причина за сделката задоволяване на основните си жилищни нужди. 45% досега са живели под наем и са решили да купят първия си имот. Характерно за тях е, че избират собственото си жилище в същия квартал, в който са били под наем, защото вече за свикнали с района, обясни Богданов. Нуждата от по-голям апартамент е причина за покупка при 10% от хората, а около 5% купуват недвижимости като инвестиция.

Спешната нужда от пари е мотивът на близо една четвърт от продавачите на имоти. 27% от тях продават жилище, което им е ненужно. 25% са тези, които са го закупили именно с инвестиционна цел, а 9% продават, за да купят ново жилище.

В София най-много сделки през първата половина на годината са сключени за имоти в Люлин (14%), Младост (10%) и Надежда (7%).

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини