Медийни асоциации представиха насоки за използването на изкуствения интелект в журналистиката

  • 10 ноември 2023 22:07

  • 861
  • 0
Медийни асоциации представиха насоки за използването на изкуствения интелект в журналистиката
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Международната организация с нестопанска цел "Репортери без граници", заедно с други медийни асоциации, публикува документ, в който се предлагат насоки за използването на изкуствения интелект в журналистиката, съобщава БТА.

В представения днес в Париж документ се предлага да се въведе изискване изкуственият интелект да е в състояние да зачита човешките права, мира и демокрацията и да следва общите усилия и ценности.

Изкуственият интелект представлява значителна промяна в начина, по който се достига до информацията, търси се истината, разказват се истории и се разпространяват идеи и ще доведе до дълбоки промени в журналистическата професия, пише в документа.

Изкуственият интелект навлиза в професията на оценителите

Системите с изкуствен интелект имат потенциала да предизвикат революция в световния информационен пейзаж в зависимост от начина, по който са разработени, контролирани и прилагани, посочва ДПА. На този фон документът излага 10 основни правила, които трябва да станат задължителни за медийните организации и професионалистите в медийната област.

В предложението се казва, че употребата на системи с изкуствен интелект трябва да следва основни журналистически ценности като автентичност, точност, честност, неутралност и независимост. Редакторските екипи трябва ясно да определят целите, обхвата и условията за употреба на системи с изкуствен интелект и да проследяват тяхното въздействие. Системите трябва да зачитат неприкосновеността на личния живот, интелектуалната собственост и защитата на данните, а медията трябва да може да гарантира произхода на съдържанието. Медията трябва също така да избягва да подвежда обществеността чрез използването на изкуствен интелект, например чрез използването на изкуствено създадени снимки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини