Как да създадем уют в хола през зимата?

  • 18 ноември 2022 09:20

  • 5381
  • 0
Как да създадем уют в хола през зимата?
©

Когато навън захладнее, светлата част на деня стане все по-къса, а дъждовете преобладават в прогнозата за времето, у нас се поражда желание да се потопим в уюта и топлината на собствения ни дом. Някак много естествено започваме да си спомняме за почти изминалата вече година и да правим планове за следващата - обсъждаме, коментираме, правим списъци… Затова есента е точното време да нанесем няколко нови щрихи в интериора на хола и да създадем комфортно пространство за задушевни вечери сред семейството и приятелите.

Често сме се вглеждали в красивите снимки на дизайнерските интрериорни решения. Време е да се опитаме и ние като тях да проявим творчество и креативност. В тази статия ще стане дума как сами можем да създадем красив зимен интериор в хола.  

Заложете на дървените детайли

Дървото е идеалният материал, когато търсим интериорно решение, в което да има много топлина и уют. Разбира се, най-добър ефект от дървото ще се постигне, когато се използва в естествения му вид. Освен това, нашумелите напоследък трендови стилове като сканди, еко, минимализъм, се придържат към това. 

Особено актуално в момента, вероятно продиктувано от интериорния стил “Лофи”, е необработеното дърво. Виждаме го в хола като плот на маси, столове и други, а дори и в банята, така че можем да дадем воля на въображението си. Ако това не е нашият вариант, но искаме да запазим естествената текстура на дървото, може да изберем мебел с лаково покритие.

Такива елементи на обзавеждането идеално се съчетават с по-студени цветови гами - например сиво и повърхности като мрамор, който е супер тренд през тази, а вероятно и през следващата година.  

Създайте си уютни кътчета

Почти винаги главният герой в хола е диванът и като цяло - зоната за гледане на телевизия. И това е разбираемо – тук всички обичаме да се отпускаме след дълъг ден или да релаксираме през дъждовните уикенди. Съвременният дизайн почти изцяло се стреми към монохромност, семплост и главното - комфорт. И ако лятото търсим повече прохлада и пространство, сега е сезонът на топлите одеяла, плюшените възглавници и канелените аромати. Уютът се крие точно в тези аксесоари и те са неоспорим must have елемент за атмосферните моменти в хола. И горещ шоколад, разбира се - за повече финес.

Освен дивана, главната роля в хола може да бъде поверена и на зоната за четене или релакс зоната, която може да обособим в близост до прозорец с гледка или там, където се чувстваме в уединение. Добър избор е комфортно кресло, лампион с топла светлина и масичка за кафе. За зимния сезон може да постелем топъл килим, а на масичката да запалим ароматна свещ. Уютът в зимната вечер е гарантиран.  

Изберете топло осветление

Осветлението определя атмосферата на всяка стая. За да бъде обстановката в хола спокойна и уютна през есенно–зимния сезон, е добре да избягваме прекалено ярката и студена светлина. По-добре е тя да бъде заменена с топла жълта светлина, която ще напомня за горящи свещи и няма да контрастира с останалите сезонни декоративни елементи. Много оригинална и актуална идея е добавянето на няколко светли точки в пространството. Освен централното осветително тяло от тавана, може да разположим още няколко – лампион в зоната за четене, стенна лампа до някоя от картините или до библиотеката, или пък настолна лампа в работния кът.

Свещите не са за подценяване. Ароматни или не, те са незаменима част от уютната киновечер в хола. Запалените свещи правят атмосферата очарователна, изпълвайки пространството с приглушена светлина и фин аромат, а свещниците ще се превърнат в ярък акцент, носещ много индивидуалност и характер на дизайна.   

Обърнете внимание на пода

Ако все още усещаме хладина в хола и мечтаният уют някак ни убягва, трябва да обърнем внимание на пода. Може да поставим в близост до дивана дебел, пухкав килим. Той веднага ще стопли стаята, внасяйки мекота и много топлина. Имаме огромен избор – с косъм, без косъм, от вълна, ръчно тъкан, дизайнерски, ретро… Добрият избор ще бъде този модел, който ще ни накара да се чувстваме комфортно и ще отговори на стила в хола.

Празната стена, която също е възможно да е причина за липсата на уют, може да бъде превърната в галерия. Добър вариант е украсяването ѝ с картини в подходяща цветова гама, които вдъхновяват или пък може да поставим снимки от любими моменти. Не трябва да се страхуваме да експериментираме. Дори и празните рамки понякога са използвани от дизайнерите като доста оригинално решение за декориране на интериора.  

Избор на тъмни, наситени цветове

Тъмните, дълбоки нюанси работят много добре при създаването на уютна атмосфера, в която да имаме желание да прекараме студена зимна вечер. Допълване на интериора с акцентни детайли в такива цветове, особено в земната и теракотена гама, които са така актуални за сезона. Добавянето на няколко цветни елемента веднага ще „стопли“ пространството и то ще изглежда по-уютно и по-приятно. Ще ни се иска да останем тук в компанията на близки или пък да се усамотим с увлекателна книга и чаша ароматен чай.

Цвят в прохладната среда може да внесем чрез текстила, чрез подходящи картини на стените или  различни декоративни детайли. Дори може да боядисаме отделен фрагмент от стената. 

Идеи за това може да бъдат намерени сред огромното разнообразие на Мебели Виденов. Тук ще откриете подходящ текстил за сезона, всичко необходимо за оформянето на уютни кътчета, а също и модерни решения за осветлението. Направете своя избор и не отлагайте хубавото за после, за друг път или за незнайно кога – всеки има нужда от уют в дома си сега.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
5381 0

Свързани новини

Водещи новини