Комисията по култура и медии в НС одобри повече българска музика по БНР и БНТ

  • 12 май 2022 20:17

  • 772
  • 2
Комисията по култура и медии в НС одобри повече българска музика по БНР и БНТ
© Булфото (архив)

Популяризирането на българската музика в обществените медии беше обсъдено на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите, предаде БНР.

Партия "Възраждане" предлага законът да задължава БНР и БНТ 50% от музиката в ефира им да е българска.

„Възраждане“ обясниха защо държат на 50% българска музика по БНР и БНТ

Генералният директор на БНР Милен Митев отбеляза, че Радиото и сега се опитва максимално да подкрепя българските артисти.

"По принцип смятам, че трябва да сме предпазливи с едно законодателно изменение, което с административни мерки регулира нещо, което е в сферата на изкуството. С тази уговорка отново заявявам, че Националното радио е склонно да подкрепи всяка една инициатива, която ще бъде в полза на българските артисти. Може би големият въпрос, който трябва да решим, е дали защитаваме всички български артисти на всяка цена, без оглед на това какви изразни средства са избрали, включително и езика, или защитаваме и българския език заедно с българската музика и заявяваме категорично, че квотата трябва да важи само за музика на български език", каза той.

След разгорещени спорове, повечето от участниците в заседанието на парламентарната комисия подкрепиха законова регламентация за повече българска музика. Предстои да бъдат конкретизирани законовите текстове.

772 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.13 | 08:43

1
Давайте, още повече чалга в БНТГ и БНР.

2022.05.13 | 08:43

2
БНТ

Добави коментар

Водещи новини