Орлин Горанов и екипът на "Последният печели" се извиниха

  • 24 февруари 2021 21:05

  • 32150
  • 24
Орлин Горанов и екипът на "Последният печели" се извиниха
© Булфото, архив

Екипът на предаването "Последният печели" по БНТ се извини на еврейската общност заради гафа в предаването от 23 февруари с включването на антисемитска реч като цитат от шахматиста Боби Фишер. Извинението бе поднесено тази вечер от водещия Орлин Горанов.

Специално извинение бе адресирано и до София Коен, Председател на ЦИДС при Религиозна общност на евреите в България, ОЕБ „Шалом“, с Посолство на Държавата Израел. Съвет за електронни медии и Българска национална телевизия.

Novini.bg публикува цялия тест на писмото без редакторска намеса:

Уважаема Госпожо и Господине,

Чрез Вас се обръщаме към членовете на еврейската общност в България и с особено внимание към членовете ви, оцелели от Холокоста, които са се почувствали засегнати от част от излъчения на 23 февруари 2021 година епизод на предаването „Последният печели“.

Телевизионното предаване „Последният печели“ започна своето излъчване в ефира на БНТ през септември 2020 година. Оттогава досега са излъчени над 110 епизода, като за това време предаването натрупа своя вярна телевизионна аудитория, доказана и от резултатите на пийпълметричните изследвания. Предаването е реализирано стриктно спазвайки всички правила на телевизионната и човешката етика, съблюдавайки принципите на пълно отсъствие на език на омразата, и накърняване на човешките права. Част от успеха на предаването се дължи на богатата допълнителна информация, която участниците и зрителите получават след задаването на въпросите. В тази информация се огласяват широко известни, малко известни или почти неизвестни факти, истории, цитати, без по какъвто и да било начин екипът на предаването да взима отношение, да добавя коментари, мнение или да се опитва да пренаписва историята.

Точно такъв е случаят с излъчения на 23 февруари 2021 година епизод и въпроса, свързан с  шахматиста Боби Фишер. В допълнителната информация е използван цитат от интервю с шахматиста пред унгарско радио. Този цитат е използван в подкрепа на въпроса, свързан със световноизвестния факт, че въпреки своите еврейски корени, Фишер открито говори против своя етнос. Въпросното интервю с Фишер е цитирано от множество международни агенции и средства за масово осведомяване. Водещият на „Последният печели“ Орлин Горанов изрично упоменава, че цитира думите на шахматиста и в нито един момент не си позволява собствен коментар или трактовка, спазвайки напълно правилата за реализация на предаването. Независимо от това екипът на „Последният печели“ осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е поднесен цитатът. У зрителите остава заблудата, че водещият Орлин Горанов се асоциира с цитата. Липсва точен завършек на темата и категорично и ясно отделяне на цитата от разговорите в студиото.

Антисемитски скандал разтресе БНТ, Кошлуков с изявление

Ето защо екипът на предаването иска да поднесе своите извинения на всички, които са се почувствали засегнати от цитираните думи на Боби Фишер, изречени преди повече от 20 години.

В допълнение, бихме искали да Ви уведомим, че сме санкционирали целия екип поради факта, че е засегната тази тема, а редакторският екип, който е участвал при формулирането на въпроса, веднага е освободен.

Бихме искали да Ви уверим, че в нито един момент не сме имали друга цел, освен даването на информация, свързана с въпросите в играта „Последният печели“, както и че смятаме всякакви прояви на антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на расова омраза за напълно неприемливи. Разглеждаме въпросния цитат като неприятен исторически факт, без да се опитаме да омаловажаваме по никакъв начин една от най-големите човешки трагедии на 20 век – създаването на „лагерите на смъртта“ и Холокоста.

Смятаме, че всеки епизод на „Последният печели“ е доказал, че екипът на предаването се стреми само и единствено към създаването на интерес от страна на зрителите към самоусъвършенстване и натрупване на допълнителни знания, водещи до по-богата обща култура.

Още един път искаме да поднесем най-искрените си извинения на цялата еврейска общност и на всички, които са се почувствали засегнати от начина, по който цитатът присъства в предаването. С настоящото отново искаме да потвърдим, че целият екип на предаването таи съпричастност към събитията, свързани с Холокоста, и тази част от човешката история.

Последвайте канала на

Novini.bg
32150 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
ramstein

2021.02.25 | 23:52

24
Както обикновенно-престараване!Нищо сериозно не се е случило!А Кошлуков се страхува и от сянката си!Да пуска съветски филми да не се притеснява!А всеки петък от 20ч-програма “ВРЕМЯ”!
€-то съм

2021.02.25 | 16:19

23
Расисти и хомофоби мила моя майнольо,а тоя серсемгюбек,един закон прекара през "политическата си кариера" и съсипа толкова животи,струваше ли си,нещо промени ли,рамкиран, празноглав динозавър
ддд да тъ

2021.02.25 | 12:35

22
какво имаш против горанов изключителен водещ и предаването се гледа точно заради него разбира се не е галкин който поръча филип киркоров само защото бил бившия на пугачова иначе досега да си поръчан според принципа на питър ако нещо лошо може да се случи то обезателно се случва
поправка

2021.02.25 | 12:28

21
и хитлер е еврей и американците извиниха ли ни се че ни бомбардираха заради него а българи не са воювали освен че са си влезли в български територии взети от гърци и сърби
ddd

2021.02.25 | 12:26

20
Поредния палячо с огромни амбиции, който се сгромоляса с гръм и трясък! Има една книга- "Принципа на Питър". Принципът гласи "Всеки в един момент, рано или късно достига нивото си на некомпетентност и остава там, на това ниво." Амбицирания "оперен певец" достигна своето ниво на некомпетентност, дори като още някои български "звезди' успя да се срути обратно надолу по стълбата! Да спомена и Юлиян Константинов, който се срути до пародията на клакьорката Гала. Заслужават си го и не ги съжалявам! Орлин можеше да бъде един от топ изпълнителите на поп- музика, направи заедно с Кристина Димитрова няколко страхотни песни и реши, че е велик. Да, ама се оказа, че се се е самонадценил. Мноооого! И сега ще си сърба амбициите.
ramstein

2021.02.25 | 12:20

19
Както обикновенно-престараване!Нищо сериозно не се е случило!А Кошлуков се страхува и от сянката си!Да пуска съветски филми да не се притеснява!А всеки петък от 20ч-програма “ВРЕМЯ”!
Георги

2021.02.25 | 09:02

17
Огромна част от предишните коментари показват колко болно общество сме ..
el_primo

2021.02.25 | 10:45

18
Болен си ти, чифут нещастен!

2021.02.25 | 06:41

16
Знаете ли колко мюсюлмани, германци, българи, французи или испанци има в израелския парламент? Нула (0). Това е ксенофобия. Евреите са мръсно племе. Боби Фишер е бил прав.

2021.02.25 | 06:38

15
Ксенофобията на евреите е отвратителна. Боби Фишер е казал истината, а те я мразят.

2021.02.25 | 06:36

14
Евреите са терористи. Прекалено слаби са да приемат критика. Мързеливи унтерменши.

Добави коментар

Водещи новини