СЕМ за COVID-19: Медиите да се въздържат от сензации и насаждане на страх

Във връзка с развитието на епидемичната ситуация у нас и по света, Съветът за електронни медии отново призовава доставчиците на медийни услуги към спазване на високи професионални стандарти и етични норми при отразяване на пандемията от Ковид-19. Особено по отношение на личната неприкосновеност на гражданите и тяхното здравословно състояние, апелираха от СЕМ. 

Ето и пълната позиция на Съвета за електронни медии: 

Съветът апелира към отговорно информиране на аудиторията като се държи сметка и на съответното психологическо въздействие на разпространяваната информация върху човешкото здраве. 

Сайтовете с видео вече под контрола на СЕМ, решиха депутатите на първо четене

СЕМ очаква медиите да се въздържат от сензационност, от насаждане на страх или паника по отношение на пандемията. С особена загриженост регулаторът обръща внимание върху споменаването на лекарствени продукти в аудио- и аудио-визуалното съдържание, което би предизвикало масово презапасяване или вредно потребление на медикаменти, без да е упражнен лекарски надзор и персонално предписание.

СЕМ подчертава положителния обществен отзвук, който медиите  получават при отразяване на добрите примери от живота и проявите на човешка добродетел - солидарност, милосърдие, съпричастност, пред самоцелното фокусиране върху смъртта, нещастието и страданието.

Уважаеми колеги, пазете себе си здрави, пазете вашите близки, запазете здрава и вашата аудитория.

Коментари

 1. 2020.11.26 | 15:03
  Сетиха се да реагират,хората се поболяха.....Няма спокойствие в тази държава ,само страх,черна хроника и злоба витае в живота ни,нищо светло на хоризонта.После българският народ боледувал повече от др.народи.Ами вижте какво отношение имат към хората техните медии и правителства,държава без народа си е само територия.Погрижете се да бъдат спокойни и здрави ,за да има и успешна държава!
  1. 2020.12.02 | 08:15
   Кой вярва на официални медии, медицина, политика, по време на планомерен глобален геноцид
 2. 2020.11.26 | 22:23
  СЕМ, да ви е*а п*тката ма*чина в г*за! Българските некадърни, некомпетенти, неадекватни, безсрамни, корумпирани, лъжливи, крадливи политици попиляха и обезлюдиха държавата! В челните класации сме във всички отрицателни статистики, благодарение на мутрите дето ги гледате и слушате всеки ден по медиите! Хората са оставени да умират пред болници, самоубиват се от нищета и мизерия, нямат пари да посрещнат битовите си нужди, тия пустиняци от СЕМ тръгнали за страх да говорят! България тъне в мизерия и упадък, всичко е розово на думи и на хартия! Смърт за мутрите(политиците)!
 3. 2020.11.26 | 17:12
  ...спрете агресивната си пропаганда!
 4. 2020.11.26 | 15:05
  Чак сега започват с контрола,мама мия....
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Медия и реклама

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет