Обсъждат мерки за по-добра дезинфекция на заведенията по време на пандемия

В заведенията за хранене, баровете, дискотеките и др. да има диспенсъри с течен дезинфектант на спиртна основа и те да са разположени на възможно най-много места. Тази и още мерки за защита на клиентите бяха обсъдени на онлайн събитие от доц. д-р Ангел Кунчев с представителите на Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Инициативата се организира от Националната пациентска организация и е част от поредица уебинари, насочени към работодатели и служители, заетите в сферата на услугите, работещите в обществените институции и др., като нейната цел е да се популяризират най-важните мерки в индустрията по време на пандемия.

„Към момента препоръката ни към управителите и собствениците на заведения е да следят дали продуктът, който са избрали за дезинфекция на техните обекти притежава номер на издадено разрешително от Министерството на здравеопазването”, сподели д-р Кунчев.

За заведенията, където се сервират храни и напитки, има действащ алгоритъм за спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекцията.

Той е описан в указанията на Българската агенция по безопасност на храните, изготвени съвместно с Министерството на здравеопазването. Според тях, използваните в обектите биоциди (дезинфектанти) трябва да бъдат разрешени от министъра на здравеопазването, да бъдат задължително етикетирани от производителя, като на етикета следва да бъдат посочени данните за тяхното предназначение, изискванията относно начина на използване, дозирането и условията за безопасно съхранение, както и номерът на издаденото разрешение.

Той допълни, че в зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“. Има продукти, които отговарят едновременно и на двете категории действие. Именно те са подходящи за дезинфекция на повърхности като маси, столове, дръжки на врати, барове, плотове и повърхности в помещения/кухни за приготовление на храни и други подобни.

Според държавния здравен инспектор, една от мерките, на фона на увеличаващият се брой случаи с коронавирус, би могла да бъде обикновените почистващи продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности, да бъдат заменени с дезинфектанти.

Препаратът за дезинфекция трябва да бъде течен и с поне 70 на сто спиртно съдържание, тъй като алкохолът е сред най-ефикасните и безопасни средства, които намаляват ефективно патогените, включително коронавирус“, коментира държавният здравен инспектор. „Не търсете името COVID-19 на етикета. Достатъчно е върху него да е изписано, че продуктът има вирусоцидно или частично вирусоцидно действие“, допълни той.

На уебинара стана ясно още, че дори когато е за ръце, дезинфектантът трябва да е на течна основа и отново да съдържа минимум 70% етилов спирт. Така той достига по-добре до гънките на кожата и се разнася по-ефективно. Желателно е в него да има и протектор за кожа. Най-често използваният, и препоръчван от СЗО, е глицеринът.

Дезинфектантът, съдържащ протектор, е по-добър от чистия спирт, тъй като се грижи за здравето на епидермиса.

Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на продукта. Това обаче е проблем, защото те предизвикват алергии или кожни обриви. Подари това трябва да се търсят продукти с вложени безвредни природни съставки, като например добре познатата лавандула, допълват експертите.

В рамките на уебинара бяха обсъдени и допълнителни мерки, които собствениците и управителите на заведенията трябва да предприемат, за да бъде гарантирано в максимална степен здравето на посетителите. Част от тях са свързани с поетапното влизане на хора в обекта, без да се допуска тяхното струпване. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора пък е необходимо да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между самите посетители, така и между служителите на обекта. „За нас е изключително важно да се спазват противоепидемичните мерки, за да преодолеем коронакризата възможно най-бързо. Всеки собственик на заведение и неговите служители имат интерес от това. Радващо е, че до момента няма нито едно огнище на вируса в заведение и аз съм убеден, че една от причините за това е дисциплинираното поведение на повечето ни колеги“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

От своя страна програмният директор на Националната пациентска организация Александър Миланов допълни, че общественото здраве зависи от дисциплината, дезинфекцията, дистанцията и информирането на обществото за потенциалните рискове и опасности. „Свикваме да живеем в пандемия, преориентираме се, търсим алтернативи, но не бива да забравяме, че вирусът е опасен и може да има сериозни последици за уязвимите пациенти с хронични заболявания“, допълни Миланов.

Коментари

 1. 2020.10.15 | 18:34
  Евала на Ричард, че хем застава зад бранша, хем се съобразява със ситуацията!
 2. 2020.10.15 | 18:26
  Браво! Адекватна реакция! Така се прави!
 3. 2020.10.15 | 17:05
  Само така браншът го заслужава положи огромни мерки да не го затворят
 4. 2020.10.15 | 17:04
  Браншът показа как най добре се справя с ковид кризата и пазенето на клиентите си от него
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Медия и реклама

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет