ЕК разреши на Петр Келнер да купи bTV

Европейската комисия е разрешила на чешкия бизнесмен Петр Келнер, чрез неговата PPF Group, да придобие Central European Media Enterprises (CME), собственик на bTV Media Group. Това е станало по регламента за сливанията на ЕС, съобщават от ЕК.

Комисията стигна до заключението, че сделката няма да предизвика опасения за конкуренцията в Европейското икономическо пространство.

Петр Келнер прави финална крачка към придобиването на bTV

Произнасянето от страна на европейския регулатор за защита на конкуренцията бе последната необходима стъпка, преди сделката да бъде окончателното завършена. Впрочем тя беше забавена вероятно заради пандемията от коронавирус. Първоначално от СМЕ очакваха продажбата им да приключи евентуално през юни. След като това не се случи, се появиха спекулации, че Келнер може да не прати изобщо документите до ЕК и така да отложи сделката с цел да получи по-изгодна цена. В крайна сметка тези сценарии се оказаха неверни.

Освен българската медийна група СМЕ притежава телевизии в още 4 държави - в Чехия, където контролира водещата там тв NOVA, в Румъния, Словакия и Словения. През юли от СМЕ обясниха, че продажбата трябва да бъде завършена преди 27 октомври - точно година след обявяването на сделката за 2,1 милиард долара. У нас новината бе съобщена на 28 октомври 2019 г. - в деня на местните избори.

Междувременно републиканският сенатор Марко Рубио поиска преразглеждане на продажбата на СМЕ, която е част от американската компания AT&T. Причина за изявлението му бе, че PPF Group и Келнер "действат като пълномощници на Китай в Чехия".

Коментари

 1. 2020.10.07 | 07:31
  Божков тв в къщи не се пуска
  1. 2020.10.07 | 10:57
   AMA TI IMASH TELEVIZOR
 2. 2020.10.06 | 23:48
  ...и разкарай тия лумпени от там
 3. 2020.10.06 | 22:01
  Наближава края на келнерството в тази медия.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Медия и реклама

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет