От втория опит: СЕМ успя да избере нов шеф на БНР

  • 22 януари 2020 12:49

  • 2032
  • 3
От втория опит: СЕМ успя да избере нов шеф на БНР
© Архив

Андон Балтаков става генерален директор на БНР. Това реши петчленният състав на СЕМ с четири гласа "за" и един "въздържал се".

Кандидатите за поста бяха шестима: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. През последните два дни концепциите им за развитието на БНР бяха изслушани от Съвета за електронни медии.

NOVINI.BG припомня, че до конкурса се стигна, след предсрочното прекратяване мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Това се случи след безпрецедентното спиране на излъчване на програма „Хоризонт“ в рамките на пет часа на 13 септември 2019 г. от 6 до 11 часа. Обяснението беше, че това се е случило заради "техническа профилактика на предавателите". Програмата можеше да бъде слушана само онлайн и с друга водеща - на мястото на Великова, която по график трябваше да води предаването „Преди всички“.

Генералният директор на програма „Хоризонт“ Ивайло Савов бе пенсиониран, след като върху него - по думите на зам.-главния редактор на Програмата в оставка Даниела Късовска - е бил оказан натиск да свали от ефир и да вземе ресора на журналистката, отразяваща случващото се в съдебната система и протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, Силвия Великова.

Съвета за електронни медии днес не успя от първи опит да избере нов генерален директор на БНР.

СЕМ избира генерален директор на БНР

Кой е Андон Балтаков и какви са неговите идеи

Членовете на СЕМ изслушаха кандидатите за генерален директор в понеделник и вторник. Те определиха идеите и концепцията на Андон Балтаков като най-впечатляваща, но добавиха и това, ще му бъде извънредно трудно при нейната реализация.

Балтаков посочи сред основните проблеми на БНР недостатъчното въвличане на младата аудитория. По думите му бъдещето на обществената медия е в дигиталното пространство. Той наблегна и на необходимостта от работа в посока на музикалната програма в ефира на БНР.

Над 20 години в медиите има Андон Балтаков. Първо като журналист, после и като мениджър. През 1994 година започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио "Витоша", а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Също така е работил и за агенция "Асошиейтед прес" в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Заемал е постът на старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. Работи по два проекта съвместно с "Ройтерс".

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2032 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
жжж

2020.01.22 | 13:29

1

тоя великова ли го избра?

Ха

2020.01.22 | 14:29

3

Силве, сбогом казах!

2020.01.22 | 14:29

2

Дано наистина да остави младите , на ,,заслужилите,, заслужена пенсия.

Добави коментар

Водещи новини