Софийският адвокатски съвет с позиция по повод отстраняването на Силвия Великова от БНР

Софийски адвокатски съвет следи с тревога случващото се в страната през последните месеци и наблюдаващата се последователна атака срещу независимостта на институциите и медиите, срещу демократичните ценности и устои на обществото.

Това пише в официална позиция на Софийски адвокатски съвет по повод отстраняването на съдебния репортер Силвия Великова от ефира на програма “Хоризонт” на БНР и последвалите събития, която публикуваме без редакторска намеса:

Софийски адвокатски съвет счита, че опитът за отстраняването от ефир на Силвия Великова е пряк удар срещу свободата на словото, посегателство върху обективното отразяване на проблемите на съдебната система и на правосъдието в страната и не може да се възприеме като изолиран частен случай, породен от управленска грешка.

Опитът за отстраняването на Силвия Великова е особено тревожен, тъй като се извършва в периода на протестите срещу единствената кандидатура за главен прокурор на Иван Гешев и предстоящия избор. 

Правовата държава е възможна единствено в условия на свободни медии и независими журналисти. Силвия Великова е пример за професионализъм и нейното евентуално отстраняване щеше да има директен ефект върху отразяване на проблемите на правосъдната система. Това не може да остави адвокатурата безразлична.

Ролята на адвокатурата е да брани правата и законните интереси на гражданите. Това е възможно единствено в свободна страна, в която медиите и най-вече обществените радио и телевизия са независими и могат да отразяват свободно и безпристрастно случващото се в държавата.

Софийският адвокатски съвет намира за необходимо да изрази своето категорично несъгласие със случващото се, независимо от възстановяването на Силвия Великова и последвалата оставка на и.д. на БНР Николай Кръстев, продиктувани от незабавната обществена реакция.

Призоваваме ръководството на БНР, СЕМ, прокуратурата и всички други отговорни институции да не допускат индикации за наличие на цензура или намеса в редакционната политика на която и да било медиа, в частност на общественото радио и в обективното отразяване на проблемите на правосъдието, а от там – в ефективното функциониране на правовата и демократична държава. 

Надяваме се, прокуратурата да извърши не само бърза, но най-вече безпристрастна и ефективна проверка, която да не остави съмнение, че се прави опит за извличане на лични ползи или намеса в независимостта на медиите". 

Коментари

 1. 2019.09.16 | 09:58

  Даа, и с такива юристи , като Мая Манолова включително.

 2. 2019.09.16 | 09:25

  Абсолютно необективна. Заради такива като нея въобще не слушам БНР.

 3. 2019.09.15 | 08:46

  Я стига , като е журналист това не означава не досагаем. Аз съм слушател . Пътувам много често и слушам хоризонт. Няма по необективен журналист от г-жа Силвия Великова. Много пъти ми е идвало да се обадя да я махнат от там. Това фафоризиране на професии и личности мисля , че го оставихме преди 89г. но не явно. Няма по подкупни от журналистите може би даже повече и от политиците. Намесата на Бойко Борисов не е правилна. Това трябваше да се реши от СЕМ или от шефа на БНР , които и да е той.

 4. 2019.09.13 | 23:52

  Аз, като адвокат, считам че този адвокатски съвет няма нищо общо с адвокатите. В цялата страна се напълни с разни "адвокатски съвети", които са пълни с "адвокати" със съмнителни дипломи и ценностна система. Особено софийския, който прибра разни изманници от провинцията за пари.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Медия и реклама

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет